William Shakespeare. 12 převyprávěných her v historických souvislostech

11. březen 2017

Láska k příběhům a historii přivedla známou spisovatelku a ilustrátorku Renátu Fučíkovou i k dílu předních světových dramatiků. Začít musela tím nejznámějším.

Nejslavnější světový dramatik William Shakespeare žil a tvořil v pozdně renesanční Anglii přelomu 16. a 17. století, za vlády královny Alžběty I.; v období, označovaném někdy jako zlatý věk Anglie. Shakespearovi se připisuje 38 divadelních her, z nichž většina se hraje dodnes. Lidé se totiž od jeho časů nezměnili – láska i žárlivost, přátelství i nenávist, šalby, spory, pomluvy i lsti hýbou současným světem stejně, jako tím Shakespearovým. Ani lidský smích se nezměnil – jen kulisy jsou jiné. A proto přišla spisovatelka a ilustrátorka Renáta Fučíková se svou převyprávěnou verzí dvanácti her slavného dramatika, podle překladu Jiřího Joska, které zasadila do dobových historických souvislostí alžbětinské Anglie. Žádné literární dílo totiž nevisí „v prostoru“, v každém se odráží doba, v níž vzniklo. Ani se Shakespearem to nebylo jiné.

Renáta Fučíková záměrně nevybrala žádné ze Shakespearových historických dramat, soustředila se výhradně na jeho komedie a tragédie, které doplnila jednou romancí, hrou Bouře. Každá z převyprávěných her má svůj úvod a doslov, seznamující (především mladé) čtenáře s historickými událostmi, které Shakespeare zažil, nebo které ovlivnily jeho tvorbu. Dozvíte se mnohé o životě královny Alžběty I., stejně jako o samotném Shakespearovi. Nechybí informace o životním stylu tehdejších Angličanů – o módě a oblékání, tancích, zbraních i hudbě, lidových zvycích, antických a italských inspiracích, tak typických pro renesanci; o životě ve městech i na venkově, ale také o tom, na jaké neduhy tehdejší lidé umírali.

William Shakespeare

Bohatě ilustrovanou knihu vydalo nakladatelství Vyšehrad. Dvanáct Shakespearových her, převyprávěných a doplněných Renátou Fučíkovou, je prvním svazkem ediční řady Největší dramatici. V ní vyjdou ještě dva svazky, věnované dílu francouzského dramatika Moliéra a ruského klasika Antona Pavloviče Čechova. Budou-li stejně bohatě a pečlivě vypravené, mají se čtenáři a milovníci historie rozhodně nač těšit.

O knihu William Shakespeare: 12 převyprávěných her v historických souvislostech s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 26. března.

Renáta Fučíková: William Shakespeare : 12 převyprávěných her v historických souvislostech. Praha: Vyšehrad, 2016. ISBN 978-80-7429-740-3.

autor: frv
Spustit audio