Zubrnice a legenda o Hitlerovi

7. listopad 2015

Opravdu je v lese nad Zubrnicemi na Ústecku z modřínů vysázen nápis, připomínající osobnost nacistického Vůdce Adolfa Hitlera?

Otřepaný citát praví, že dějiny jsou něco, co se nikdy nestalo, sepsané někým, kdo při tom nebyl. Jak už to u otřepaných citátů bývá, kousek pravdy na tom je. Vždyť obraz historie sestavujeme jen ze stop, které nám zanechala. Leckdy jsou to stopy kusé, leckdy jim nerozumíme a neumíme je číst. A pokud se do nich pustí laici, mohou místo obrazu stvořit legendu. Třeba jako v případě údajného nápisu v lese nad obcí Zubrnice nad Ústecku.
Podle ústní tradice je na tomto zalesněném svahu mezi souvislým smrkovým porostem z modřínů vysázen nápis HITLER. Na Ústecku se říká, že ho tam prý vysadili původní němečtí obyvatelé tohoto kraje, aby udělali radost Vůdci, až nad severem Čech poletí letadlem. Podle jiné verze byli těmi fanatickými sazeči stromků wervolfové, kteří měli nedaleko výcvikový tábor.

A skutečně, když jedete kolem lesa po silnici, zvlášť brzy na jaře nebo na podzim, kdy mají modříny jinou barvu než okolní stromy, zdá se, jako by modříny tvořily písmena. Konkrétně H, I a nepovedené T. Zbytek nápisu jako by mizel za ohybem svahu. Jenže stačí vylézt na nedalekou Bukovou horu, anebo se nad porostem proletět v letadle, a zjistíte, že skutečnost je trochu jiná. Modříny jsou vysázeny do dlouhých svislých a několika krátkých pruhů, které při pohledu z vrchu žádná písmena netvoří. To jen zakřivení terénu a pohled zezdola zkresluje pruhy stromů do podoby písmen H, I a T. Navíc, i kdybychom kola fantazie roztočili na plné obrátky a uznali, že první čtyři čáry se dají přečíst jako HIT, zbytek Vůdcova jména by se do lesa už skoro nevešel.

Les u Zubrnic na Ústecku, kde je podle legendy z modřínů vysázený nápis HITLER. Není to ale pravda

A proč tam pruhy modřínů jsou? Podle lesníků označují hranice těžby dřeva. Navíc jde o stromy velice staré. Starší než popularita Adolfa Hitlera. Podle všeho byly vysazeny v době, kdy se Hitler sice už začal o politické dění zajímat, a antisemitismus a přesvědčení o nadřazenosti germánské rasy už převzal do svého názorového rejstříku, ale prakticky nikdo ho neznal. Jeho největším vrcholem v kariéře byla zatím jen dobrovolná služba v armádě.

Mnozí lidé jsou přesto o existenci nápisu stále pevně přesvědčeni. Čas od času se v médiích objeví článek, který o nápisu hovoří jako o údajném, ale vždy je v článku zmínka, že někdejší obyvatelé Zubrnic odešli do odsunu a nemohou nám říct, jak to vlastně ve skutečnosti bylo. Znám dokonce člověka, který se živí v oboru příbuzném historii a ten o tom, že nad Zubrnicemi je v lese nápis HITLER, ještě nedávno vůbec nepochyboval. A je to vlastně pochopitelné. Původní obyvatelstvo bylo odsunuto a s sebou vzalo i historickou paměť kraje, včetně případných legend a vyprávění o záhadných místech. Zůstalo po nich prázdno, které nově příchozí potřebovali zaplnit. Vždyť znát příběhy místa, kde žijeme, je jednou z věcí, která v nás utvrzuje pocit domova.
A tak vznikají legendy.

Spustit audio