Antropologie a Melanésie: Z doby kamenné do kyberprostoru

12. duben 2014

O Nové Guineji se někdy říká, že je to region s nejvyšší hustotou antropologů na světě. Jestli je to pravda a proč tomu tak je se dozvíte z knihy antropologa Martina Soukupa.

„Antropologie by bez Nové Guneje byla jiná. Není snad jediného významnějšího antropologa, který by Melanésii nenavštívil,“ říká s nadsázkou český antropolog Martin Soukup, když představuje svou obsáhlou publikaci Antropologie a Melanésie: Z doby kamenné do kyberprostoru, kterou nedávno vydalo nakladatelství Karolinum.
Na Nové Guineji i dalších ostrovech Melanésie, oblasti na sever a severovýchod od Austrálie, konaly v minulosti své výzkumy i ty největší hvězdy světové antropologie – Bronislaw Malinowski, Margaret Meadová nebo Roy Abraham Rappaport. Kromě nich mezi Melanésany pobývala i spousta dalších zajímavých osobností, o kterých podle Martina Soukupa příručky dějin antropologického myšlení většinou mlčí, a to přesto, že to byly osobnosti, které pomohly nastartovat některé nové trendy, nebo je do značné míry ukovat a profilovat. I o nich se v knize dočtete. Vývoj antropologie jako vědy je v ní zachycen především skrze aktivity antropologů na Nové Guineji a přilehlých ostrovech. Publikace je proto zároveň plná zajímavých antropologických detailů.

Pomyslný rámec knihy tvoří úvahy o definici pojmu „kultura“ – co to vlastně je? Co si pod tímto pojmem představovali antičtí filozofové a jak ho chápe současná věda? Nechybí ani definice, které Martinu Soukupovi poskytli žáci základní školy ve vesnici Jawanu, která je jeho domovskou základnou při výzkumech na Nové Guineji. „Kdybych tyto definice propašoval do nějaké učebnice antropologie a prohlásil je za vlastní,“ říká Martin Soukup, „myslím, že bych od kolegů nedostal žádné ponaučení typu – takhle se kultura definovat nedá. Z antropologického hlediska jsou definice z Jawanu naprosto relevantní.".
Kniha Antropologie a Melanésie není jen čtením pro odborníky. Text je doplněn seznamem literatury, tabulkami a rejstříky, ale také bohatým obrazovým doprovodem, takže po ní jistě rádi sáhnou i mnozí zájemci o Melanésii z řad sečtělé veřejnosti.

Antropologie a Melanésie

O knihu s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 27. dubna.

Martin Soukup: Antropologie a Melanésie : Z doby kamenné do kyberprostoru. Praha: Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2461-7.

autor: frv
Spustit audio