C. S. Lewis: Zázraky

26. únor 2014

Autor slavných Letopisů Narnie a univerzitní profesor literatury rozebírá různé přístupy k fenoménu zázraků a zamýšlí se nad jejich existencí či neexistencí.

„Slovem zázrak označuji zásah nadpřirozené síly do řádu přírody,“ píše v úvodu své knihy Zázraky známý spisovatel, rodák z irského Belfastu, C. S. Lewis. A jedním dechem dodává, že jeho definice zázraku je drsná a „lidová“: „Mnozí teologové by to formulovali jinak“. On sám teologem nebyl. Vyrostl sice v křesťanské rodině a byl vychováván k víře, už jako teenager se jí však odcizil a prohlásil se ateistou. Řada vnějších vlivů, včetně pozdějších sporů s jeho kolegou a přítelem z Oxfordu Tolkienem, ho nakonec dovedla zpátky. Po velkém vnitřním boji se ve svých 33 letech stal znovu křesťanem. I z tohoto úhlu pohledu je třeba nahlížet na Lewisovy literární práce, ať už čtete jeho bestseller Letopisy Narnie a nebo knižní zamyšlení o zázracích, sepsané v roce 1947 a o 13 let později přepracované. Česky vydalo Lewisovy Zázraky nakladatelství Návrat domů; docela nedávno dokonce už podruhé.

Na otázku, jestli se skutečně dějí zázraky, mohou podle Lewise existovat různé odpovědi. Záleží na tom, zda je člověk ochoten přijmout existenci nadpřirozena. Pro toho, kdo jej odmítá, žádné zázraky neexistují; podobný naturalismus, popírající existenci jiného, než přirozeného světa, máme podle něj všichni v krvi. Pro ty, kteří věří, že může existovat cosi, co je nad naším přirozeným světem však existence zázraků vyloučena není. C. S. Lewis ve své knize tyto dva přístupy srovnává a poměřuje jimi i jiné otázky – o původu a vzniku lidského rozumu, o zdrojích morálních hodnot a soudů. Jako křesťan dochází logicky k závěru, že zázraky se občas dějí. Jsou ale velmi vzácné a přicházejí jen v zásadních chvílích, na velkých duchovních křižovatkách. Spatřit a nebo zažít zázrak je tedy takřka nemožné. A pokud se vám to přece jen poštěstí, říká C. S. Lewis, není vyloučeno, že si stejně budete myslet, že existuje nějaké jeho přirozené vysvětlení. Ať máte k nadpřirozenu jakýkoli vztah, Lewisovy Zázraky pro vás mohou být inspirativním čtením. Zvlášť pro tu dlouhou cestu od nadpřirozena a zpátky k němu, kterou C. S. Lewis za svého života vykonal.

C.S.Lewis: Zázraky

O knihu C. S. Lewise Zázraky s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 9. března.

C. S. Lewis: Zázraky. Praha: Návrat domů, 2014. ISBN 978-80-77255-290-0.

autor: frv
Spustit audio