Čechy na konci věků: Apokalyptické myšlení a vize husitské doby

10. květen 2014

Úvahy o blížící se apokalypse a konci pozemského světa se nevyhýbaly ani středověkým Čechám. Zvlášť v době husitské nabyly na intenzitě. Píše o tom historička Pavlína Cermanová.

Apokalypsa čili Zjevení svatého Jana je poslední knihou biblického Nového zákona. Je to text plný obrazů a symbolů, zachycující hrůzy spjaté s očekávaným příchodem Antikrista, jeho vládu nad světem i porážku, Poslední soud, konec pozemského světa a také konečné Boží vítězství. O tom, že dějiny spějí ke svému konci, ve středověku zřejmě nikdo nepochyboval. Mnozí byli dokonce přesvědčeni, že Janovo proroctví se vyplní už brzy. Touto optikou pak nahlíželi na svou současnost, zejména v čase velkých společenských krizí či nepokojů a hledali paralely mezi prorockým textem Zjevení svatého Jana a aktuálními událostmi. Pomáhalo jim to nacházet jakýsi „řád“ v jinak nesrozumitelném chaosu doby.

Čechy na konci věků

Historička Pavlína Cermanová se ve své knize Čechy na konci věků, kterou nedávno vydalo nakladatelství Argo, zabývá prorockými a vizionářskými texty od raného středověku do konce 14. století a také srůstáním apokalyptického myšlení s vizemi husitské doby, jednoho z nejturbulentnějších období českého středověku. Husitští teologové podle Pavlíny Cermanové využili apokalyptické vize „k výkladu a legitimizaci aktuálního dění, svých postojů a počínání“. Radikální výklad věcí přítomných i budoucích přitom nebyl jen předmětem učených disputací, ale v podobě proroctví, obsahujících mimo jiné i výzvy ke vzpouře, očistě a vyvlastnění církve, pronikl i k obecnému lidu. Jaké to mělo následky všichni dobře víme.
Pavlína Cermanová ve své knize popisuje víceméně kontinuální vývoj předhusitského i husitského apokalyptického uvažování a poskytuje tak vnímavému čtenáři zajímavý vhled do myšlení doby, kterou bohužel ještě stále mnozí z nás vidí pokřiveným zrcadlem časů nedávno minulých, kdy bylo všechno zdánlivě jednoduché a prosté – i naše dějiny.

Pavlína Cermanová: Čechy na konci věků : Apokalyptické myšlení a vize husitské doby. Praha: Argo, 2013. ISBN 978-80-257-1003-6.

autor: frv
Spustit audio