Hora hor: Příspěvky z mezioborového kolokvia

18. leden 2014

Hory, kopce či vrcholky pohledem deseti vědců různých oborů.

Sborník sestavený editory Tomášem Maříkem a Janou Maříkovou-Kubkovou obsahuje z velké části příspěvky přednesené v březnu roku 2003 na konferenci v kulturním centru Židovského muzea v Praze, uspořádané u příležitosti výstavy Hora hor – pouštní projekty výtvarníka Aleše Veselého. Na konferenci i ve sborníku se sešli historici, uměnovědci, religionisté, archeologové, egyptologové i jazykovědci. Jednotícím tématem se stala (posvátná) hora, kopec nebo vrcholek.

Prostřednictvím sborníku můžete navštívit posvátný syrský Cafón, řecký Olymp, palestinský Héródeion, hory a pahorky mezopotámské i staroegyptské, včetně toho prvotního, poučíte se o kultu hor i krajinomalbě ve staré Číně a dozvíte se, co znamenaly hory pro Maye a další národy Mezoameriky. Mezi autory sborníku, vydaného Archeologickým ústavem Akademie věd ČR v Praze s podporou Nadace Židovského muzea v Praze a Českého národního egyptologického centra Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, najdete třeba i Miroslava Bártu, Kateřinu Klápšťovou, Jaromíra Krejčího nebo Soniu Lévin.
Českého čtenáře může na sborníku Hora hor mrzet jediné – není v něm ani jedna kapitola o některém z našich kopců.

Hora hor

O knihu Hora hor s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 26. ledna.

Tomáš Mařík, Jana Maříková-Kubková (eds.): Hora hor – sborník příspěvků přednesených na konferenci uspořádané u příležitosti výstavy Aleše Veselého na téma „HORA HOR“. Praha: Archeologický ústav AV ČR, 2005. ISBN 80-86124-65-7.

autor: frv
Spustit audio