Jak fungují auta

30. leden 2014

Interaktivní průvodce mechanismy, které uvádějí do pohybu auta, umožňující sestavení vlastních funkčních modelů.

Britský spisovatel Nick Arnold je známý jako autor úspěšné knižní série Děsivá věda, seznamující děti zábavnou formou s nejrůznějšími zákoutími lidského poznání. Spolu s výtvarníkem Allanem Sandersem vytváří Arnold také praktické knihy, které svým čtenářům umožňují dokonce i to, aby si vědu v praxi vyzkoušeli. V češtině před časem vyšel jejich interaktivní průvodce jednoduchými stroji a mechanismy Jak fungují stroje. Loni před Vánoci vydalo nakladatelství Mladá fronta další knížku. Tentokrát o tom, Jak fungují auta.

Stručně a přehledně jsou v ní popsány nejdůležitější mechanické součástky, uplatněné při chodu či pohybu motoru, převodovky, akcelerátoru, kol, tlumičů nebo třeba brzdového systému. Názorně a za pomoci veselých obrázků je objasněno, jak tyto mechanismy v autě fungují. Každá dvoustrana je doplněna časovou osou se zajímavými daty z historie automobilů.

Stejně jako k předchozí knize o strojích je i ke knize o autech připojena kartonová krabice se součástkami a děrovaná pracovní deska, umožňující sestavit podle jednoduchého návodu funční modely devíti mechanismů, bez kterých by se auta neobešla. Snadno tak pochopíte princip, na jakém fungují stěrače, vačky, písty, plynový pedál, převodovka, pružina, řízení nebo brzdy. Má osobní zkušenost s interaktivní knihou Nicka Arnolda o strojích mi napovídá, že ani knihu Jak fungují auta neuchráníte před nečekanými experimenty svých ratolestí a že přiložené součástky se rády ztrácejí. Ale i kdyby z nich nakonec zbylo jen torzo, pořád ještě vašim dětem zůstane samotná knížka.
Vsadil bych se, že zaujme i vás. Ruku na srdce – jak moc rozumíte tomu, co se děje uvnitř vašeho automobilu?

Jak fungují auta

O knihu Jak fungují auta s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 9. února.

Nick Arnold: Jak fungují auta. Praha: Mladá fronta a.s., 2013. ISBN 978-80-204-2980-3.

autor: frv
Spustit audio