Jak fungují stroje

5. leden 2013

Interaktivní průvodce jednoduchými stroji a mechanismy pro děti od Nicka Arnolda, autora populární knižní série Děsivá věda.

Pokud se alespoň trochu zajímáte o vědu ve všech možných podobách, nejspíš jste se už setkali s knihami Nicka Arnolda. Tohoto britského spisovatele proslavila knižní série Děsivá věda, určená především dětským čtenářům, která už řadu let vychází i v českých překladech. Sám mám v knihovně tři „děsivé“ svazky – Ohromnou archeologii, Zabijáckou energii a Zákeřnou zeleň. Nejen, že jsem se při jejich četbě poučil. Báječně jsem se bavil. Nick Arnold má totiž úžasnou schopnost vysvětlit lecjaké vědecké složitosti tak, že je pochopíte a navíc se u nich zasmějete. Ještě o úroveň výš jsou knihy, které umožňují svým čtenářům, aby si vědu v praxi vyzkoušeli. Pro dětské čtenáře, kteří dychtí právě po takovýchto publikacích, stvořil Nick Arnold ve spolupráci s výtvarníkem Allanem Sandersem interaktivního průvodce jednoduchými stroji a mechanismy How Machines Work. Loni na podzim vyšel i v jazyce českém – pod názvem Jak fungují stroje jej vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Kniha je určena dětem starším osmi let. Seznámí je se základními stroji, zařízeními a mechanismy, které lidem ulehčují práci; v řadě případů už celá staletí nebo dokonce tisíciletí. Malí čtenáři se prostřednictvím srozumitelných textů a veselých obrázků dozvědí jak fungují a v praxi se používají nakloněná rovina, páka, kolo na hřídeli, kladka, ozubený převod, ozubnice s pastorkem, klika, rohatka a také vačka. Nechybí časová osa s pohledem do historie a hlavně – kniha umožňuje sestavit funkční, velmi názorné modely jednotlivých zařízení. Její součástí je děrovaná pracovní deska z tvrdého kartonu a krabice součástek z téhož materiálu, obsahující i plastové šroubky, matky a šňůrky. Pracovní deska se díky připojeným patkám dá postavit do vzpřímené polohy. Součástí celého kompletu jsou samozřejmě i návody, které poskytují dostatek informací, umožňujících snadnou montáž celkem dvanácti funkčních modelů. A to je snad jediný problém, který na téhle knížce vidím. Skládat kolem dokola stále stejné modely děti po čase omrzí a začnou se součástkami experimentovat, což nevyhnutelně vede k tomu, že je poztrácejí. To je ale na druhou stranu osud každé skládačky. Po téhle zbude aspoň skvělá knížka.

Jak fungují stroje

Nick Arnold: Jak fungují stroje. Praha: Mladá fronta a.s., 2012. ISBN 978-80-204-2649-9.

Vysíláno v Planetáriu 02/2013, 5. – 11. ledna 2013

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio