Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

6. duben 2013

Jíst a pít musíme všichni, několikrát denně. Není divu, že právě jídlo a pití je jedním z největších témat lidské existence. A také řady vědeckých výzkumů. Vše podstatné co dnes víme o stravování našich předků ve své knize shrnuje Magdalena Beranová.

Její kniha, nazvaná jednoduše Jídlo a pití v pravěku a ve středověku, vyšla nedávno v nakladatelství Academia v druhém doplněném vydání. Magdalena Beranová patří k našim největším odborníkům na dějiny výživy – napsala o nich hned čtyři knihy. Ta poslední je opravdu velkoryse koncipovaná, protože zahrnuje období od počátků lidstva až do českého národního obrození na přelomu 18. a 19. století, přičemž se nevyhýbá přesahům prakticky až do současnosti. Autorka přitom nevychází jen z písemných pramenů, jejichž výpovědní hodnota je pochopitelně omezená, protože v lidské historii jsou velmi dlouhá období, ze kterých žádné záznamy nejsou, ale také z pramenů archeologických, paleobotanických, etnografických nebo osteologických.

Úvodní část publikace je věnována stravování ve starší době kamenné, v čase lovců a sběračů. Na ní navazují kapitoly o počátcích pěstování obilí a historii obilných jídel. Další pasáž je věnována chovu dobytka, lovu, rybolovu – a tedy produkci masa a jeho konzumace a také mléčným výrobkům. Nechybí kapitola o pití a nápojích. Další stránky jsou věnovány luštěninám, zelenině, ovoci a ovocnářství, kuchyňskému využití květin a hub, sladkostem a cukru, tukům, soli, koření a dalším pochutinám. Dočtete se o hostinách i stolování, o všedním stravování, hladomorech i půstech, o vývoji vybavení kuchyní. Závěr tvoří malé dějiny mlynářství. V široké paletě témat si jistě každý přijde na své. Kniha je doslova nabita fakty a zajímavostmi. A pokud by vám nestačila, v příloze najdete obsáhlý seznam použité literatury, který vás může inspirovat k dalšímu studiu.
Kniha Magdaleny Beranové Jídlo a pití v pravěku a ve středověku je použitelná dokonce i jako kuchařka. Dobrou pětinu jejího obsahu totiž tvoří vybrané předpisy z pravěku, středověku a začátku novověku. Ideální pole pro kuchyňské experimentátory. Některé z receptů jsou sice jen pro silné povahy, ale na poli vaření je mnoho dobrodruhů, kteří jistě budou ochotni je vyzkoušet. Pokud seženou patřičné exotické ingredience. Ať se vám dobře čte i vaří!

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

Magdalena Beranová: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Academia 2012. ISBN 978-80-200-1991-2.

Vysíláno v Planetáriu 15/2013, 6. dubna 2013

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio