Keltské Čechy

9. únor 2013

Podrobný průvodce po stopách Keltů v naší krajině z pera známého odborníka na laténskou kulturu Jiřího Waldhausera.

O spoustě období našeho pravěku nemá většina běžných zájemců o historii ani potuchy, nebo jsou jejich vědomosti značně mlhavé. O tom, že u nás kdysi žili Keltové, ví ale skoro každý. Ani Českou republiku totiž neminula vlna zájmu o Kelty, takřka „keltománie“, která nijak neochabuje; naopak – zájem o Kelty stále roste. Na vlně tohoto zájmu se veze i produkce mnoha nakladatelství, vydávajících knihy o Keltech, jejich životě, kultuře a zvycích, které často s Kelty samotnými mají jen pramálo společného. Vycházejí však naštěstí i kvalitní práce renomovaných autorů – historiků nebo archeologů. Patří mezi ně i průvodce, nazvaný jednoduše Keltské Čechy. Pro nakladatelství Academia jej sepsal jeden z našich největších odborníků na laténskou kulturu, která je právě s Kelty spojována, archeolog Jiří Waldhauser.

Keltové žili na našem území zhruba od poloviny 7. století před Kristem. Do období kolem roku 25 před Kristem, kdy se od nás nenápadně a neznámo proč vytratili, zanechali v naší krajině řadu stop – více či méně nápadných. Jiří Waldhauser vás v úvodu svého průvodce stručně seznámí s Kelty jako etnikem, se strukturou jejich osídlení v Čechách, hmotnou kulturou, způsobem pohřbívání, s keltskou módou, ekonomikou, obchodem, uměním a dalšími zajímavými detaily, které jsou nám o Keltech známé především díky archeologii. Keltové po sobě totiž nezanechali žádné písemné památky. Známe jen to, co o nich napsali jiní. Přesto je možné sestavit, alespoň v útržkovité podobě, jakési dějiny Keltů v Čechách. A o to se pokouší Jiří Waldhauser v další části svého „keltského průvodce“. Přidává také charakteristiku různých typů stop, které po sobě Keltové nechali. Hlavní část průvodce Keltské Čechy pochopitelně tvoří abecední přehled archeologických lokalit.
Jednotlivá hesla mají jednoduchou strukturu. Název, stručná charakteristika místa včetně grafického znázornění turistické atraktivity, a pak už následuje podrobný popis lokality a nálezů, které z ní pocházejí, to vše s bohatou obrazovou dokumentací. Ke každému heslu Jiří Waldhauser připojil pár slov o geniu loci lokality - tedy o specifické atmosféře místa nebo jeho blízkého okolí. Nechybí informace o dosažitelnosti, včetně lokalizace za pomoci GPS.
Kniha obsahuje spoustu nových, často dosud nepublikovaných informací. Nechybí v ní slovník archeologických pojmů a přehled literatury. Průvodce má praktický plastový přebal, zároveň je ale vytištěn na kvalitním lesklém papíře, takže je poměrně těžký a je otázka, který turista by si podobnou knihu vzal s sebou na výlet do kapsy. Milovníkům historie a doby laténské zvlášť ji ale mohu vřele doporučit.

Keltské Čechy (Jiří Waldhauser)

Jiří Waldhauser: Keltské Čechy. Praha: Academia, 2012. ISBN 978-80-200-2119-9.

Vysíláno v Planetáriu 07/2013, 9. – 15. února 2013

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio