Poklady z písku - České objevování civilizace na Nilu

9. listopad 2013

Pohled na umění starého Egypta prostřednictvím archeologických nálezů z českých výzkumů v zemi na Nilu.

Nedávné půstoleté výročí založení Českého, dříve Československého, egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a zahájení činnosti našich badatelů v Egyptě bylo připomenuto mnoha způsoby. Tak třeba v roce 2011 vyšla publikace nazvaná Poklady z písku, s podtitulem České objevování civilizace na Nilu. Jejím cílem je představit umění starého Egypta prostřednictvím archeologických nálezů našich expedic. Ty se v průběhu padesáti let soustředily na tři oblasti – do nilského údolí v Dolní Núbii, na pohřebiště v Abúsíru a do oázy el-Hajez v Západní poušti.
Je jisté, že nalezené artefakty nepostihují vývoj egyptského umění v celé šíři. Z některých období jsou nálezy chudší, z jiných bohatší. Jako celek je to i přesto soubor, který stojí za podívání – byť jen ve formě obrazové publikace s bohatým textovým doprovodem, jejímž editorem se stal Miroslav Verner, legenda české egyptologie.

První stručné kapitoly jsou věnovány skalnímu umění Egypta a památkám pravěku. Mnohonásobně více prostoru se dostalo umění Staré říše. Z ní pocházejí abúsírské pyramidové komplexy královny Chentkaus II. a faraona Raneferefa, v němž se našly krásné plastiky, mastaba vezíra Ptahšepsese s malovanými reliéfy, nevyloupená hrobka hodnostáře Inpunefera, hrobka vezíra Kara nebo soudce a kněze Intiho – s malbami, sochami, reliéfy i předměty uměleckého řemesla.
Nálezy z období Střední a Nové říše patří na územích české koncese k vzácnějším a tak je v knize věnován větší prostor zase až období Třetí přechodné a Pozdní doby. Z té pochází abúsírská hrobka kněze Iufay s mumií zahalenou do síťky z korálků nebo hrobka generála Menechibnekona s nádhernou reliéfní výzdobou. Poslední kapitola knihy se věnuje umění římského a byzantského období, které se v rámci českých koncesí nachází hlavně v oáze el-Hajez v Západní poušti.
Do publikace Poklady z písku svými texty přispělo deset českých egyptologů, fotografie jsou dílem sedmi autorů, z nichž bychom měli uvést Kamila Voděru, Milana Zeminu a Martina Frouze, jejichž fotografická stopa v historii českých bádání v Egyptě je nepřehlédnutelná. Krásné nálezy, pěkné fotografie, co víc si můžeme od knihy o starém Egyptě přát.

Poklady z písku

Miroslav Verner (editor): Poklady z písku : České objevování civilizace na Nilu. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta a Togga spol. s.r.o., 2011. ISBN 978-80-87258-93-4.

Vysíláno v Planetáriu 46/2013, 9. listopadu 2013

Rubrika Kniha měsíce se vysílá každé druhé Planetárium v měsíci. Knihu můžete vždy v daném měsíci vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio