Skrytá realita: Paralelní vesmíry a hluboké zákony kosmu

5. říjen 2013

Kniha amerického fyzika a matematika Briana Greena vás seznámí s dnes už málo překvapivým faktem, že ve vesmíru si nemůžeme být jisti vůbec ničím.

Většina z vás asi četla známý román Lewise Carrolla o Alence a jejích dobrodružstvích v zemi za zrcadlem, která je sice odrazem našeho světa, ale mnohé se v ní děje jinak. V posledních desetiletích se mezi teoretickými fyziky stále víc mluví o tom, že by podobné zrcadlové světy opravdu mohly existovat. Buď se skrývají někde za rohem a nebo dokonce existují souběžně s naším světem, aniž bychom je viděli. Ani naše vědecké přístroje nám o nich nic neprozradí. Zbývají matematické modely a čirá fantazie.
O tom, že jí vědci mají opravdu dost, svědčí i kniha amerického fyzika, matematika a popularizátora vědy Briana Greena Skrytá realita: Paralelní vesmíry a hluboké zákony kosmu, kterou v roce 2012 vydalo nakladatelství Paseka. Do češtiny ji přeložil jiný teoretický fyzik, Luboš Motl, takže si můžete být jisti, že překladem nijak neutrpěla. Jinak si ale nemůžete být jisti skoro ničím.

„Bývaly doby, kdy vesmír znamenal vše, co existuje,“ píše v úvodu své knihy Brian Greene. Ta doba je ale pryč. Ukazuje se, že vesmírů může být víc, dokonce velmi mnoho, a že mohou být velmi podivné. Mohou mít podobu bublin, z nichž jen jedna je naším domovem. Mohou se neustále cyklicky opakovat. Mohou být součástí našeho vesmíru a přesto ho nijak neovlivňovat. Mohou být úplně jiné, ale i úplně stejné – ovšem jen na pohled; přesně jako v Carrollově zemi za zrcadlem.
Brian Greene, známý českému čtenáři už ze svých knih Elegantní vesmír a Struktura vesmíru, se na stránkách své další knížky pro nejširší veřejnost snaží provádět zájemce o hlubiny kosmu úskalími paralelních světů co nejčtivější formou. Přesto jeho kniha není úplně jednoduchá a pro každého. Témata, kterými se autor zabývá, zkrátka nelze zjednodušit až úplně na dřeň takříkajíc „bez ztráty kytičky“.
Je zajímavé, kolik čtenářů si i přesto Greenovy knihy našly, ve světě i u nás. Platí to i o té zatím poslední.
Možná je to tím, že v každém z nás je ukryt kousek zvědavosti malé Alenky, která nás láká podívat se na věci i z rubu. Bez ohledu na to, že vypadají, jako by žádný rub neměly. Stejně jako náš vesmír.

Skrytá realita

Brian Greene: Skrytá realita. Paralelní vesmíry a hluboké zákony kosmu. Praha - Litomyšl: Paseka, 2012. ISBN 978-80-7432-205-1.

autor: frv
Spustit audio