Archeologie v Českém ráji, na Libici i na Měsíci

18. září 2011

Vernovský plán Republiky Kiribati, sčítání slonů na Srí Lance a nečekaně ostré snímky sondy LRO.

Jedním z tichomořských ostrovních států, které ohrožuje zvyšování hladiny světových moří, je i Republika Kiribati. Některé atoly, kde lidé dříve žili, jsou už dnes neobyvatelné. Podle kiribatského prezidenta Anoteho Tonga bude nutné na ochranu některých dalších ostrovů vystavět gigantické hráze a v krajním případě vybudovat plovoucí ostrov pro všech 100 tisíc Kiribaťanů. To je plán, hodný Julese Verna.

Na Srí Lance proběhlo první sčítání divokých slonů, které ukázalo, že jich v lesích a přírodních parcích tohoto ostrova v Indickém oceánu žije více než 5800. Na začátku minulého století bylo slonů na Srí Lance zhruba jednou tolik. Úbytek má na svědomí stoupající přelidnění ostrova a zejména kácení lesů. Divocí sloni také často ničí úrodu i domy vesničanů a rolníci jich proto každý rok asi 250 zabijí.

V Konejlově jeskyni v Klokočských skalách v Českém ráji našli archeologové pazourkové úštěpy ze střední doby kamenné, čili mezolitu. Znamená to, že lidé tuto jeskyni využívali už před více než osmi tisíci lety. Byla navštěvována také v době železné a ve středověku, kdy zřejmě sloužila jako úkryt pastýře nebo dřevorubce. K výzkumu jeskyně dohnaly archeology opakované nezákonné návštěvy detektorářů.

Archeologové se také po více než 60 letech vrátili na slovanské hradiště Slavníkovců do Libice nad Cidlinou na Nymbursku. Zajímaly je hlavně zbytky tamního kostela z poloviny 10. století. Získali nové poznatky o způsobu založení stavby a detailech konstrukce. Odebrali vzorky malty na expertizu. A překvapilo je, jak hodně se z kostela dochovalo. Pozůstatky zdí jsou totiž místy až 70 centimetrů vysoké.

Americká sonda Lunar Reconnaissance Orbiter pořídila tak povedené snímky Měsíce, že jsou na nich vidět i stopy astronautů z přelomu 60. a 70. let minulého století. Ne, že by se daly rozlišit jednotlivé šlépěje. Vidět jsou jen jejich řádky, jakési „mravenčí stezičky“ v místech, kudy astronauti chodili, a také nářadí, které tam zanechali. Lidi, kteří tvrdí, že Američané na Měsíci nebyli, to ale stejně nepřesvědčí.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 38/2011, 17. – 23. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio