Brian Bennett kontra zlatý stafylokok

5. červen 2004

O tom, jak britský řidič kamionu nedopatřením vyzrál na zrádnou bakterii.

Poslyšte, jak jeden anglický důchodce vyzrál na zlatého stafylokoka.
Brian Bennett býval řidičem kamionu a jako takový nikdy neměl v úmyslu se zrádnou bakterií, působící nepříjemné hnisavé onemocnění, které může skončit otravou krve a smrtí, bojovat. Brian Bennet zato nadevšecko miloval svou manželku, a ta začala mít před třemi lety kožní problémy, se kterými si lékaři nevěděli rady. Bennett se proto rozhodl, že jí pomůže sám.
Zamyslel se, oprášil školní znalosti biologie a pak koupil sud neutrálního ochranného krému, extrakty z aloe vera, petrklíčový olej o němž je známo, že má antibakteriální účinky, nějaký ten silikon a další ingredience a zavřel se s tím vším na tři měsíce do garáže. Výsledný produkt pak spolu se svými syny smíchal ve velkém sudu tak, že s ním čtyřicetkrát zakouleli po silnici před domem.
Výsledek předčil všechna očekávání. Krém zlikvidoval kožní potíže paní Bennetové rychle a natrvalo a dobrosrdečný pan Bennett začal obsah sudu rozdávat přátelům a známým. Zabíral přímo úžasně - a jeho tvůrci došlo, že asi nevymyslel jen tak nějaký obyčejný krém. Nabídl proto svůj lektvar nemocnici v Birminghamu. A tamní lékaři ho vyzkoušeli na zlatého stafylokoka, kterým se v Británii ročně nakazí až 100 000 lidí; nejčastěji přímým dotykem a nezřídka v nemocnicích. U mnoha nakažených přitom vůbec nezabírají antibiotika. Výsledek zkoušky byl pro lékaře přímo ohromující. Narozdíl od ochranné masti, kterou si nemocniční personál chránil před stafylokokem ruce dřív a která se poměrně snadno smývá, Bennettova mast vydrží několik hodin a působí jako neviditelné antibakteriální rukavice. Není pochyb o tom, že se jejím používáním riziko nákazy zrádným stafylokokem v nemocnicích podstatně sníží; u personálu a zejména u pacientů.
Farmaceutické firmy hodlají financovat další výzkum Bennetovy masti, která mimochodem zabírá i na kožní plísně, lupenku či akné. Skromný řidič kamionu si o svém vědeckém úspěchu nemyslí víc, než že měl prostě štěstí.
Nic dalšího prý za tím není.
Pro jistotu si však složení zázračného lektvaru nechal patentovat.

Frederik Velinský
Podle zprávy ČTK z 18.5.2004.

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

autor: frv
Spustit audio