Další důkaz o vodě na Marsu a milion ptačích pozorování

3. říjen 2015

Chytrá lavička se solárním panelem, baterií a zásuvkou, nová mořská rezervace kolem Kermadekových ostrovů a nová indická vesmírná observatoř Astrosat.

V Praze byl nedávno představen prototyp tzv. chytré lavičky, která nabízí bezdrátové připojení k internetu a má i příslušné vybavení umožňující dobití mobilního telefonu. Lavička je opatřená solárními panely; je v ní zabudovaná baterie, zařízení monitorující čistotu ovzduší a modem s wi-fi routerem. Podle autorů projektu by takové „chytré“ ekologické lavičky našly uplatnění hlavně v přírodě, třeba na území národních parků, kam jezdí mnoho turistů.

V oblasti neobydlených Kermadekových ostrovů, přidruženého území Nového Zélandu, má příští rok vzniknout mořská rezervace o rozloze 620 tisíc čtverečních kilometrů – větší než je třeba Ukrajina. V oblasti, považované za jedno z mála nedotčených míst světa, bude platit zákaz rybaření a těžby nerostů. Součástí rezervace bude i druhý nejhlubší oceánský příkop naší planety, jehož dno se nachází více než 10 kilometrů pod hladinou.

Česká ornitologická databáze obsahuje už milion záznamů o výskytu vzácných, ale i běžných ptačích druhů na území České republiky. Odkaz na ní najdete na webu České společnosti ornitologické. Spuštěna byla v roce 2010 a přispívá do ní odborná i laická veřejnost. V databázi jsou zapracovány také starší údaje, počínaje rokem 1909. Záznamy může kdokoliv přidávat, stahovat i zpracovávat. V současnosti přibývá do databáze kolem 1200 pozorování denně.

Konipas bílý

Po úspěšném vyslání kosmické sondy k Marsu si indická kosmonautika připsala další úspěch. Na konci září Indové vypustili na oběžnou dráhu svou první vesmírnou observatoř Astrosat, která bude pozorovat vesmír v širokém pásu elektromagnetického spektra – od viditelného, přes ultrafialové a rentgenové, až po gama záření. Indičtí vědci chtějí za pomoci přístrojů studovat hvězdy i hvězdné soustavy, ale také třeba aktivní jádra galaxií.

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) získali první skutečné důkazy o tom, že se na Marsu sezónně vyskytuje tekoucí voda. Na některých svazích se v letním období objevují strouhy, které mohou být až pět metrů široké a stovky metrů dlouhé. Strouhami teče solný roztok; mnohem slanější, než voda v pozemských oceánech. Při nízkých teplotách, které na Marsu panují, to ani jinak není možné. Obyčejná voda by zmrzla.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 40/2015, 3. října.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio