Databáze krokodýlích útoků a neolitický hrob plný ženských lebek

14. prosinec 2013

Ostrov Guam v obležení hadů, Číňané v ohrožení padajícími troskami raket a české mikroakcelerometry na družicích SWARM.

Tichomořský ostrov Guam čelí už půl století invazi hadů. Zavlečené bojgy hnědé ostrov doslova zamořily. Miliony hadů vyhubily deset z dvanácti ptačích druhů, škodí i dalším zvířatům a jejich uštknutí může být nebezpečné i lidem. Způsobují také časté výpadky proudu – tím, že lezou do transformátorů. Biologové teď proti bojgám nasadili živé myši, očkované jedem, který zabíjí hady, ale třeba kočkám neublíží. Úspěšnost akce budou sledovat pomocí vysílaček.

V Austrálii stále přibývá krokodýlů. Zároveň se zahušťuje lidské osídlení a přibývá konfliktů, včetně útoků krokodýlů na člověka. Australští vědci proto založili databázi, která shromažďuje informace o těchto událostech z celého světa. Najdete ji na adrese crocodile-attack.info. V současnosti obsahuje více než 1700 případů vyčtených z historických záznamů a médií. Snad přispěje k lepšímu pochopení příčin konfliktů a pomůže s jejich předcházením.

V ruinách 4000 let starého neolitického kamenného města Š'-mao v provincii Šan-si na severu Číny odkryli archeologové jámu, která obsahovala lebky více než 80 mladých žen. Podle archeologů šlo zřejmě o stavební obětinu – ženy byly zabity během rituálu, který předcházel výstavbě městských hradeb. Není to první podobný nález ze staré Číny. Oběťmi se podle odborníků tehdy stávali hlavně nepřátelé a lidé, zajatí během válečných konfliktů.

Části rakety, která vynesla do vesmíru sondu s čínským „lunochodem“, se zřítily v provincii Chu-nan, kde poškodily dva domy. Nikdo nezemřel – snad proto, že úřady před startem evakuovaly na 180 tisíc obyvatel provincií S'-čchuan a Chu-nan. Majitelé domů dostali odškodné. Podle čínských expertů by bylo vhodné vytvořit komplexní systém pojištění, který by finančně pokryl případné další škody způsobené čínským vesmírným programem.

České mikroakcelerometry na třech družicích projektu SWARM, určených k výzkumu magnetického pole Země, úspěšně zahájily svou práci. První kompletní data z nich dorazila do České republiky 2. prosince. Hlavním úkolem akcelerometrů je co nejvíce zpřesnit údaje z ostatních přístrojů družic tím, že sledují vliv tzv. negravitačních sil, které sice nepatrně, ale přece jen, vychylují družice z jejich předem vypočtené dráhy.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Trojice družic SWARM, vybavených českými akcelerometry

Vysíláno v Planetáriu č. 51/2013, 14. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio