Dva nové měsíce Jupitera a pravěká rostlina z veverčí spíže

3. březen 2012

Věkovití šimpanzi, konec sporu o poklad ze dna Atlantiku, zlomyslná neutrina a vadný optický kabel.

Šimpanzi se v zajetí dožívají i více než 50 let. Šimpanz Cheetah z filmů o Tarzanovi se prý dožil dokonce osmdesátky; pošel loni v prosinci. Vědci tomu ale moc nevěří; mají jiné rekordmany. V roce 2008 uhynul v Africe šimpanz, o kterém se ví, že se dožil 63 let. A letos v únoru pošel ve francouzském Nancy nejstarší evropský šimpanz. Jmenoval se Jojo a dožil se rovných šedesáti. I to je na šimpanze dost.

Floridská firma Odyssey Marine Exploration musela vrátit 594 tisíc mincí, které před pěti lety vylovila v Atlantiku. Poklad skončil na dně v roce 1804 spolu s lodí Nuestra Seňora de las Mercedes, která jej převážela z Peru do Španělska a 160 kilometrů od Gibraltaru ji potopili Britové. Podle mezinárodních úmluv jsou potopené válečné lodi před hledači pokladů v ochraně. Poklad připadl Španělsku.

Ruští vědci vrátili k životu pravěkou knotovku Silene stenophylla – rostlinu, jejíž semena se našla ve věčně zmrzlé půdě u řeky Kolymy na severovýchodě Sibiře. Ve skrýši vystlané senem a chlupy, kterou před 32 000 lety vyhrabala přičinlivá veverka, se dochovala stále ještě životaschopná rostlinná tkáň. Vědcům se z ní podařilo vypěstovat nové knotovky, které dokonce kvetou a samy produkují semena.

Neutrina asi nejsou rychlejší než světlo. Vědci z experimentu OPERA, kteří nadsvětelnou rychlost neutrin loni změřili, našli závadu na optickém kabelu mezi počítačem a přijímačem signálů ze satelitů GPS, které slouží k určování času vyslání a zachycení neutrin. Při opravě se zjistilo, že vzniklá chyba činí právě 60 nanosekund, o které měla neutrina rychlost světla překročit. Pokus se bude opakovat v květnu.

Díky rostoucí kvalitě pozorovacích zařízení roste i počet známých měsíců u velkých planet naší sluneční soustavy. Nedávno byly objeveny dva nové měsíce Jupiteru. Mají asi kilometr v průměru, obíhají poměrně daleko a v opačném gardu, než ostatní měsíce. Podle odborníků jde nejspíš o planetky zachycené gravitací obří planety. V současnosti je známo 66 jejich souputníků a další jistě přibudou.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 10/2012, 3. – 9. března.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio