Figaro, chytrý kakadu z Vídně a hledání vodního ledu na Měsíci

18. říjen 2014

Balonem přes Tichý oceán, biosenzory brněnských vědců v stratosféře a objev úlomků benešovského meteoritu (po dvaceti letech).

Začátkem příštího roku by měl z Japonska vzlétnout horkovzdušný balon se dvěma dobrodruhy – Američanem Troyem Bradleyem a Rusem Leonidem Ťjuchťajevem. Jejich cílem bude přeletět Pacifik, přistát v Americe a překonat tak 30 let starý rekord ve vzdálenosti uražené balonem, který činí 8381 kilometrů. Zároveň chtějí pokořit i nejdelší souvislý let, při kterém jiní odvážní vzduchoplavci v roce 1978 za 137 hodin překonali Atlantik.

Ke zvířecím druhům, které dovedou používat jednoduché nástroje, se nedávno přiřadil indonéský kakadu Goffinův. Papoušek Figaro z biologického centra Vídeňské univerzity umí za pomoci dřevěné tyčky získat oříšek, ukrytý za kovovou mřížkou. Od Figara se to naučili i další tři samci z pokusné skupiny, a jeden z nich, Dolittle, si dokonce dokázal příslušný nástroj sám vyrobit, když tenké dřívko zobákem odštípl z připraveného prkénka.

Čeští a slovenští vědci testovali účinnost biosenzorů, vyvinutých na Masarykově univerzitě v Brně. Z letiště ve Spišské Nové Vsi vypustili balonovou sondu, která vynesla až do výšky 35 kilometrů nádobky s živými kulturami běžných bakterií. Biosenzory v podmínkách blízkých kosmickému prostoru snímaly vliv kosmického záření na DNA. Technologie by v budoucnu mohla být využita při výzkumu vesmíru, v medicíně nebo jaderných elektrárnách.

Kráter Shackleton leží v těsné blízkosti jižního pólu Měsíce

Českým astronomům se podařil husarský kousek, když po dvaceti letech našli čtyři úlomky meteoritu, který v květnu roku 1991 jako jasný bolid zazářil nad středočeským Benešovem. Podařilo se to díky nové analýze snímků bolidu pomocí vylepšených metod. Přestože první kameny našli už v dubnu 2011 při detektorovém průzkumu na poli poblíž zámku Konopiště, astronomové o nich informovali teprve nedávno, po ukončení výzkumu.

Technici z americké NASA pracují na konceptu dvou misí, které by měly zkoumat ložiska vodního ledu a dalších zdrojů na Měsíci. Sonda Lunar Flashlight, vybavená sluneční plachtou, má z nízké oběžné dráhy zkoumat trvale zastíněné krátery v okolí měsíčních pólů. Právě tam by také mělo být o něco později v rámci mise RPM vysazeno i vozítko, vybavené neutronovým spektrometrem a vrtným zařízením. A termín? Přibližně léta 2017-2018.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 42/2014, 18. října.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio