Gama záblesk z 8. století a hlavy na kůlech ze švédského rašeliniště

2. únor 2013

Další opeřený dinosaurus z Číny, restaurované nálezy z hrobky germánského velmože v Popradu a nebezpečné úlomky na oběžné dráze.

Na severovýchodě Číny našli vědci fosilii dalšího malého opeřeného dinosaura. Eosinopteryx měřil kolem 30 centimetrů a žil v období jury, asi před 156 miliony lety – o pár milionů let dříve, než slavný archaeopteryx. Anatomie křídel sice svědčí o nelétavosti eosinopteryxů; podle britského badatele Garetha Dyka nicméně i tak boří podobné nálezy vžitou představu o rozhodující roli archaeopteryxů ve vývoji moderních ptáků.

Rašeliniště u města Motala ve středním Švédsku vydalo zvláštní nález – jedenáct lidských lebek, uložených na kamenné platformě, zbudované kdysi na mělkém dně dnes už dávno zaniklého jezera. Lebky patřily ženám i mužům, dospělým i dětem; dvě z nich byly dosud naražené na dřevěný kůl. Radiokarbonové datování napovídá, že se do jezera dostaly asi před osmi tisíci lety, v mezolitu. Nejspíš při nějakém rituálu.

Řadu let trvalo německým odborníkům restaurování a konzervace nálezů z hrobky germánského velmože, objevené roku 2005 u slovenského Popradu. Předměty ze 4.-5. století po Kristu se teď vrací zpátky. Jde především o nábytek z tisového dřeva. V hrobce se našly i dřevěné lopaty, zbytky textilií nebo dřevěná hrací deska se čtvercovými poli. Z jedné strany se na ní hrála hra podobná dnešní dámě a z druhé zase mlýn.

Mezinárodní vesmírná stanice

Na orbitě Země je stále nebezpečněji. Podle odborníků z NASA za to mohu především dvě události – cvičné sestřelení satelitu Feng-jün čínskou raketou v roce 2007 a srážka ruské lodi Kosmos s americkým satelitem Iridium v roce 2009. Tisíce úlomků, které při tom vznikly, ohrožují zejména Mezinárodní vesmírnou stanici, která bude v budoucnu stále častěji nucena z bezpečnostních důvodů měnit výšku své oběžné dráhy.

V roce 774 nebo 775 trefil naši planetu silný krátký gama záblesk. Důkaz o zásahu kosmickou radiací zůstal zachován v letokruzích stromů a v antarktickém ledovci. Krátké gama záblesky mohou být podle vědců produktem srážky malých, ale hmotných objektů, třeba neutronových hvězd, neutronové hvězdy s černou dírou, nebo dvou bílých trpaslíků. K události došlo naštěstí tak daleko, že to naší planetě nijak neublížilo.

Zdroje:
ČTK, Aldebaran Group for Astrohysics

Vysíláno v Planetáriu č. 06/2013, 2. – 8. února.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio