Japonská sonda Akacuki konečně u Venuše a nová rostlinka z Bornea

12. prosinec 2015

Vznik Evropského centra pro ochranu orchidejí, spor o vrak španělské galeony u pobřeží Kolumbie a zánik ruské vojenské družice Kanopus-ST.

Thismia brunneomitra je dalším objevem olomouckých botaniků z deštných lesů Bornea. Odborníci z Univerzity Palackého ji našli během své expedice v roce 2015. Pět až sedm centimetrů vysoké černé rostlinky s hnědým květem a modrými tyčinkami vypadají spíš jako houby; s houbami také žijí v těsné symbióze. Název nového rostlinného druhu odvodili vědci od hnědé barvy rostlinky a podobnosti jejího květu s biskupskou čepicí – mitrou.

Symbióza s houbami je typická i pro orchideje, včetně našich zhruba padesáti druhů. Intenzivní metody v zemědělství však často způsobují narušení této vazby a orchideje pak nerostou. Ohrožují je i změny klimatu a rozšiřující se zástavba. Nově se o ně bude starat Evropské centrum pro ochranu orchidejí, které vznikne v Českých Budějovicích. Zaměří se také na výuku a mezioborový výzkum biologie orchidejí a jeho součástí bude i semenná banka.

Kolumbijští specialisté vypátrali na dně Karibského moře u přístavu Cartagena vrak španělské galeony San José, potopené roku 1708, která údajně vezla náklad smaragdů, zlata a stříbrných mincí. Kolumbijci by poklad rádi vyzvedli, kolumbijská vláda však v této věci vede právní spor s americkou společností Sea Search Armada, která se na hledání vraků specializuje. Galeonu prý objevila už před více než 30 lety a teď chce podíl na zisku. Kolumbijci se ale dělit nechtějí.

Střevičník pantoflíček

V úterý 8. prosince shořela nad Atlantikem ruská vojenská družice Kanopus-ST, vypuštěná o tři dny dříve z kosmodromu Pleseck. Selhání satelitu, který měl sledovat aktivitu ponorek ve světových mořích a oceánech, zavinil vadný spoj mezi samotnou družicí a nosnou raketou Sojuz-2.1B. K jejímu odpojení došlo pozdě, zařízení se stalo neovladatelným a zřítilo se. Šlo teprve o druhý ostrý start této nosné rakety s nově připojeným přídavným pohonným blokem Volga.

Úspěchem skončil druhý pokus japonských techniků usadit na oběžné dráze kolem Venuše sondu Akacuki. První pokus v roce 2010 nevyšel a navíc při něm došlo k poškození hlavní pohonné jednotky, takže sondě zbyly k manévrování jen stabilizační trysky. Pět let trvalo, než se mohla pokusit o reparát, který se jí však podařil. V současnosti probíhá kalibrace vědeckých přístrojů, aby se zjistilo, v jaké je sonda kondici a jestli všechno funguje jak má.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 50/2015, 12. prosince.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio