Jedovaté žáby pralesničky ve Zlíně a druhý nález meteoritu na Žďársku

17. leden 2015

Osm hodin ve stostupňovém mrazu, nová kulturní památka – hospodářský dvůr novokřtěnců v Horních Kounicích a zpěvačka Sarah Brightmanová ve Hvězdném městečku.

Rekordních osm hodin ve stostupňovém mrazu bez újmy na zdraví přežil cestovatel a dobrodruh Marek Šimíček. Neobvyklý test fyzické a psychické odolnosti absolvoval pod odborným dohledem v kryokomoře Lázní Teplice nad Bečvou, oblečen do svetru, péřové bundy, dvou spacáků a přikryt přehozem. Čidla na těle sledovala jeho životní funkce. Odborníci teď vyhodnotí, jak se jeho tělo v mrazu chovalo. Zároveň si ověřili odolnost své měřicí techniky.

Zoo ve Zlíně se daří chov jedné z nejjedovatějších žab – pralesničky strašné. Jed z jediné žáby by zabil dva slony. To ale platí jen v přírodě, kde se krmí jedovatým hmyzem. Bez této potravy jedovatost ztrácejí. Zlínská zoo má v expozici šest velkých pralesniček a v zázemí i pět malých žabek. O potomky se obvykle stará samec, který je nosí na zádech k vodě. Právě díky tomu se je podařilo chovatelům chytit a izolovat, aby je nezkonzumovala jiná žába.

Renesanční hospodářský dvůr Alinkov v Horních Kounicích u Znojma byl vyhlášen kulturní památkou. Na začátku 17. století tam žila náboženská komunita novokřtěnců, zvaných habáni. Potvrdily to archeologické výzkumy z loňska. V areálu dvora byl mlýn, pekárna i stáje. Hlavní budova si uchovala autentickou interiérovou dispozici, jejíž funkce lze identifikovat na základě soudobých předpisů a řádů, dochovaných u potomků novokřtěnců v USA a Kanadě.

Astronomové uvolnili fotografii nového meteoritu ze Žďárska

Tento týden měla ve Hvězdném městečku u Moskvy začít s přípravou na svůj turistický let na Mezinárodní vesmírnou stanici britská zpěvačka Sarah Brightmanová. Pokud bude vše probíhat podle plánů, do vesmíru se podívá v září. Cena její letenky na ISS je tajná, ale odhaduje se, že přesáhne 50 milionů dolarů. Je to přibližně jednou tolik, než stála cesta do vesmíru většinu předchozích turistů. Zatím se jich na oběžnou dráhu podívalo sedm.

12. ledna se u Vatína na Žďársku podařilo najít druhý úlomek meteoritu, který jako jasný bolid zazářil 9. prosince na podvečerní obloze mezi Opavou a Žďárem nad Sázavou. Kámen váží 41 gramů a je podstatně větší než první, zhruba centimetrový kamínek, nalezený 20. prosince u Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Hledání úlomků pokračuje. Těleso mělo při vstupu do atmosféry podle odhadů průměr půl metru a vážilo asi 200 kilogramů.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 3/2015, 17. ledna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio