Kamzíci v Tatrách a projekt nové Héliovy sochy na Rhodu

14. listopad 2015

Vylovené Jihočínské moře, další jasný meteor nad Polskem a nábor kandidátů na budoucí astronauty NASA.

Jihočínské moře se svými skalnatými ostrůvky je nejen místem, kde se srážejí mocenské touhy Číny s územními nároky dalších zemí jihovýchodní Asie, ale vinou politických sporů i místem, kde dochází k bezuzdnému drancování přírody. Podle odborníků se tu všichni snaží ulovit co nejvíc ryb, aby je nevylovil někdo z konkurentů. I vinou těchto praktik poklesly početní stavy některých rybích druhů v moři jen za posledních osm let až o 80 procent.

V polských a slovenských Tatrách žije podle posledního sčítání celkem 1345 kamzíků; z toho je 124 mláďat. Nejpočetnější stáda jsou v Belianských Tatrách, pro turisty z velké části uzavřených, což kamzíkům velmi prospívá. Současný stav je podle odborníků blízký dlouhodobému maximu. Nejméně kamzíků žilo v Tatrách koncem 90. let, kdy populace klesla pod hranici 300 kusů. Ke zvýšení jejich stavu pomohlo například zimní přikrmování.

Jak vypadal jeden ze sedmi divů světa, bronzová socha boha slunce Hélia, která stávala u přístavu na ostrově Rhodos, nikdo přesně neví. Přesto stále vznikají projekty na jeho znovupostavení. Skupina mladých architektů, inženýrů a archeologů z Řecka, Španělska, Itálie a Británie navrhla nedávno novou sochu Rhodského kolosu s majákem, vysokou 150 metrů, v jejichž útrobách by bylo skryté muzeum a knihovna. Na realizaci projektu však chybějí peníze.

Rhodský kolos, jeden z antických sedmi divů světa, na kolorované rytině Martena van Heemskercka ze 16. století

Ve čtvrtek 5. listopadu vpodvečer proletěl nad Polskem další jasný meteor – bolid. Těleso, které tento jev způsobilo, vstoupilo podle astronomů do atmosféry rychlostí 22,5 kilometru za sekundu. V důsledku tření se rozžhavilo na vysokou teplotu a nechalo za sebou světelnou stopu dlouhou 187 kilometrů, která se táhla od jihopolského města Praszka až k Lubinu. Těleso pohaslo ve výšce 42 kilometrů, kde se nejspíš definitivně rozpadlo v prach.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) hledá kandidáty na astronauty, kteří budou pracovat na Mezinárodní vesmírné stanici, v okolí Měsíce a zúčastní se i příprav budoucí mise na Mars. Přihlášky mohou posílat piloti, inženýři, vědci i lékaři; podmínkou je aspoň bakalářský titul, tříletá profesní praxe, dokonalý zdravotní stav a také americké občanství. Astronauti budou létat na nových kosmických lodích, které půjdou do řádného provozu v roce 2017.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 46/2015, 14. listopadu.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio