Mezolitičtí lovci jako sběratelé meteoritů a magnetická dráha v Izraeli

5. červenec 2014

Mizející pralesy v Indonésii, lišky na předměstích našich měst a nález římské mince v ruském Velkém Novgorodu.

Na zkušební trase ve středním Izraeli se bude testovat nový dopravní systém skyTran stejnojmenné kalifornské firmy. Pokud testy splní očekávání, začne se s výstavbou první městské linky kabinkové magnetické dráhy v Tel Avivu. Do každé kabinky se vejdou dva cestující; přivolat si ji budou moci chytrým telefonem. Dráha jim umožní cestovat rychlostí až 70 kilometrů v hodině, šest metrů nad zemí, kde se bezpečně vyhnou dopravním zácpám.

V Indonésii bylo mezi lety 2000 a 2012 vykáceno na 60 tisíc čtverečních kilometrů pralesů, což je plocha velká zhruba jako celé Irsko. Na velké části půdy vznikly plantáže palmy olejné a zemědělské farmy. Situaci nezměnilo ani indonéské moratorium na kácení lesů z roku 2011. O rok později dokonce Indonésané poprvé pokáceli víc stromů než Brazilci v Amazonii. O deštných pralesích se přitom říká, že to jsou plíce naší planety.

Na předměstí velkých měst se stále častěji můžete setkat s liškami. Živí se odpadky z popelnic, potkany a třeba v Plzni se naučily chodit k protihlukovým bariérám u silnic, kde nacházejí mrtvé a omráčené ptáky. Za úkryt jim slouží kanály a nejrůznější ruiny. Podle odborníků se často jedná o nemocné lišky, které by ve volné přírodě za normálních okolností nepřežily. Jedinou šancí je pro ně právě parazitování na lidském nepořádku.

Liška

Během výzkumů ve Velkém Novgorodu na severovýchodě Ruska vykopali archeologové také římskou minci z počátku 4. století po Kristu, z období vlády císaře Konstantina I., který proslul jako první křesťanský panovník římské říše. Ruští badatelé proto předpokládají, že vlastník mince ji zřejmě nosil jako křesťanskou relikvii. Není prý známo, že by na území Ruska byla už někdy v minulosti taková starověká mince nalezena.

V rašelině u jezera Świdwie severně od Štětína zkoumali polští archeologové pozůstatky dvou chat mezolitického člověka staré 9000 let. Našli zbytky ohnišť, pazourkové, kostěné i dřevěné nástroje, různé amulety, kostěný rytý hrot kopí a hůl z parohu, zdobenou geometrickými motivy. Mezi nálezy je i válcovitý fragment železného meteoritu, který zřejmě mezolitické lovce a sběrače zaujal svým vzhledem a patrně i tím, že je neobvykle těžký.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 27/2014, 5. července.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio