Návrat krokodýlů a divokých koní

11. září 2011

Tarpani a koně Převalského znovu v přírodě, neandrtálská lopatka ze Španělska, problémy ruské kosmonautiky.

Krokodýl siamský byl před 19 lety prohlášen za vyhynulý druh, přesto tito krokodýli v přírodě stále přežívají. Podle odborníků jich nebude víc než 300. V jižním Laosu se nedávno podařilo objevit dvě jejich hnízda. Jednu snůšku přímo na místě hlídali speciálně proškolení vesničané, druhou přestěhovali ochranáři do zoo u hlavního města Vientiane, kde se z nich vyklubalo dvacet krokodýlů siamských.

Do bulharského pohoří Rodopy se vrací divocí koně tarpani – nebo přesněji jejich „kopie“. Dvanáct koní ze speciálního chovu přivezli do Bulharska z Nizozemí. Původní tarpani byli v Evropě vyhubeni v 19. století; přežili jen kříženci s domácími koňmi, ochočení polskými sedláky. Z těchto koní se podařilo zpětným křížením získat nové tarpany, kteří mají přibližný vzhled i vlastnosti původního divokého plemene.

Rusové plánují obnovení původních stepních ekosystémů v řadě oblastí země, vyčerpaných intenzivní zemědělskou činností. Součástí tohoto projektu by i v tomto případě mělo být vysazení divokých koní, kteří ve stepích kdysi žili. Jedná se o koně Převalského, druh, na jehož záchraně má lví podíl pražská zoologická zahrada. V současnosti žijí obnovené populace koní Převalského v Mongolsku a také v Číně.

Na známém nalezišti Abric Romaní u města Capellades na východě Španělska se našly zuhelnatělé zbytky dřevěného nástroje. Šlo o jakousi lopatku z borového nebo jalovcového dřeva, která se dochovala jen náhodou, díky vlhku. Její stáří je stěží uvěřitelné – 56 000 let. Lopatku vyrobili a používali neandrtálci. Je to nejstarší dřevěný nástroj, jaký byl kdy objeven. K čemu sloužil se ovšem neví.

Na každý start kosmické rakety v Rusku bude dohlížet speciální tým expertů. Agenturu Roskosmos k tomu dohnala katastrofa nosné rakety Sojuz, která se nedávno kvůli chybě hnací jednotky zřítila na jihu Sibiře – i s nákladní lodí Progress a zásobami pro Mezinárodní kosmickou stanici. Ruská kosmická agentura dočasně zastavila lety Sojuzů s lidskou posádkou a bude je testovat při bezpilotních letech.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 37/2011, 10. – 16. září.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio