Neúnavná havajská sopka Kilauea a douglaska tisolistá z Vlastiboře

1. listopad 2014

Britové a jejich psi, čínské plány na výstavbu letecké základny v Antarktidě a havárie soukromé rakety Antares.

Celých jednatřicet let chrlí lávu havajská sopka Kilauea; v průměru 400 tisíc kubíků denně. Ještě minulý měsíc stékaly proudy žhavých hornin do neobydlených oblastí, počátkem tohoto týdne se však přiblížily k městečku Pahoa. Úřady nařídily evakuaci a začaly pracovat na opatřeních, která mají mj. zajistit automobilové spojení i poté, kdy, jak se předpokládá, láva zalije jednu z hlavních silnic ostrova Havaje. Teče rychlostí zhruba deseti metrů za hodinu.

Průměrný britský chovatel vezme svého psa na 433 procházky ročně a ujde s ním 900 kilometrů za rok. Podle britských vědců psi bezprostředně ovlivňují chování svých „páníčků“. Každá pátá majitelka by se například rozešla s mužem, který by se nelíbil jejímu psovi. Polovina chovatelů přiznává, že si o samotě se psy povídají; mnohdy jim věnují víc času, než vlastním dětem. V Británii žije asi 8,5 milionu psů. Má je každá čtvrtá domácnost.

Nejvyšším stromem České republiky je zřejmě douglaska tisolistá, která roste ve Vlastiboři na Jablonecku. Podle posledního měření má 64 metry a 10 centimetrů – je tedy vysoká skoro jako Petřínská rozhledna v Praze. Douglasky jsou rychle rostoucí jehličnany původem ze Severní Ameriky, první z nich byly ve Vlastiboři vysazeny před 138 lety. V Americe dorůstají až stometrové výšky. Český rekordman tedy pravděpodobně také ještě vyroste.

Douglasky tisolisté ve Vlčí rokli v Adršpašsko-teplických skalách (foto uživatel Cruiser)

Číňané postaví v Antarktidě malou leteckou základnu. Měla by sloužit především potřebám čtyř čínských výzkumných stanic, které se momentálně na ledovém kontinentu nacházejí. V současnosti se do nich veškeré zásoby i vědecké vybavení dováží po moři, což podle čínských médií znamená pro vědce významné omezení. Jaká bude kapacita budoucího letiště, jak dlouhou bude mít přistávací dráhu a kde přesně bude stát, nebylo zatím oznámeno.

Kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici se nedočkali zásilky, kterou jim měla přinést automatická nákladní loď Cygnus. Raketa Antares soukromé společnosti Orbital Sciences v úterý 28. října jen pár sekund po startu explodovala a zřítila se zpátky na zemi. Nikdo nebyl zraněn. Zajímavostí je, že loď prý nesla na ISS „tajné kryptografické zařízení“, takže bylo třeba dočasně zabezpečit oblast v okolí trosek, aby se k nim nedostal někdo nepovolaný.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 44/2014, 1. listopadu.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio