Nové planetky s českými jmény a sčítání losů za pomoci sýkorek

10. říjen 2015

Největší zařízení na výrobu umělých vln na světě, klesající cena mědi, ohrožení zvířat v Zambii a mikrokamera v kryptě sušického kostela.

V nizozemském Delftu otevřeli zařízení na výrobu umělých vln Delta Flume, údajně největší na světě. V jeho 300 metrů dlouhém betonovém korytu, hlubokém devět a širokém pět metrů, je možné za pomoci hydraulického systému vytvořit skoro pětimetrové vlny. Zařízení má pomoci při testování systémů ochrany proti záplavám. To Nizozemce pochopitelně velmi zajímá. Dvě třetiny Nizozemí leží pod úrovní mořské hladiny a chrání je soustava hrází.

Na Třeboňsku a kolem Lipenské přehrady žilo podle sčítání z roku 2011 asi 14 losů evropských. Upřesnit toto číslo teď pomáhají vědcům sýkorky. Tito ptáci totiž rádi vystýlají svá hnízda chlupy zvířat z okolí. Badatelé proto v oblasti vyvěsili 50 ptačích budek a materiál z nich podrobují genetické analýze. Pokud se ve vzorku objeví losí chlupy, testy vědcům prozradí, z kolika pocházejí zvířat, jakého jsou pohlaví a jak jsou tito losi navzájem příbuzní.

Klesající cena mědi na mezinárodních trzích ohrožuje zvířata v africké Zambii. Propuštění horníci nemají totiž často jinou možnost obživy, než pytláctví. Jejich oběťmi se stávají lvi, nosorožci, ale především sloni. Těch je podle statistik po celé Africe kvůli slonovině ročně zabito více než 30 tisíc. Ve dvaceti zambijských parcích a rezervacích přežívá už jen pár desítek slonů. Po propadu zisků z těžby mědi tak zemi hrozí i pokles příjmů z turismu.

Mládě losa evropského s matkou

Během průzkumu gotického kostela Panny Marie v Sušici použili archeologové poprvé v Plzeňském kraji mikrokameru. Posloužila při obhlídce jedné ze tří krypt, objevených geofyzikálními metodami pod kostelem a jeho bočními kaplemi. Dvě z těchto krypt jsou zasypané. Sonda, zavedená do třetí krypty, pod tzv. Kabátovskou kaplí, ukázala, že je skoro až po klenbu zaplněna lidskými kostmi – možná ze zrušeného hřbitova nebo kostnice.

Jak informuje web České astronomické společnosti, Mezinárodní astronomická unie zveřejnila seznam nově pojmenovaných planetek. Některé opět nesou česká jména. Planetka Horálek je pojmenovaná podle astronoma a fotografa Petra Horálka, planetka Mládková nese jméno zakladatelky Nadace na podporu českého výtvarného umění Medy Mládkové. Planetka Izeryna připomíná Jizerskou oblast tmavé oblohy, první podobný přeshraniční projekt na světě.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 41/2015, 10. října.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio