Objevy a události týdne č. 01

31. prosinec 2006

Největší evropský dinosaurus, zkamenělý dvouhlavec, jak se čichá pod vodou, hledá se kráter u Antarktidy, teploty na Venuši.

Španělští paleontologové objevili v oblasti dnešního Teruelu zkamenělé kosti dosud největšího evropského dinosaura. Turiasaurus riodevensis žil zhruba před 150 miliony let a vážil něco mezi 40 až 50 tunami. Jeho pažní kost měří od ramene k lokti necelé dva metry a dráp prvního prstu na noze je velký jako ragbyový míč. Donedávna byli podobně velcí dinosauři nalézání jen v Africe a také v Americe.

V Číně se našla zkamenělina dvouhlavého plaza. Je dlouhá sedm centimetrů a jedná se o čerstvě narozené mládě nebo dokonce embryo, které mělo dva krky a dvě hlavy. Nejde přitom o žádný dosud neznámý výstřelek evoluce, ale o vývojový defekt - postižení, které se vyskytuje i u dnešních ještěrek, hadů a želv. Je to vůbec poprvé, kdy se podařilo něco podobného najít i ve fosilním záznamu.

Někteří savci jsou schopni čichat i pod vodou. Experimentálně to bylo prokázáno u krtka hvězdonosého a rejsků bažinných. Tato zvířata při vyhledávání potravy pod hladinou vypouštějí vzduchové bubliny, kterými se dotýkají předmětů a pak bubliny znovu vdechují. Tímto způsobem se k jejich čichovému ústrojí dostanou molekuly pachu, které se ve vodním prostředí nešíří.

Francouzská geoložka Marie-Agnes Courtyová tvrdí, že má důkazy o dopadu velkého asteroidu do oceánu poblíž Antarktidy zhruba před 4000 lety. Pád tělesa o průměru jednoho kilometru prý vymrštil do vzduchu miliony úlomků horniny, které je dnes možné nalézt takřka po celém světě. Mnozí experti o tom však pochybují. K uvěření jim chybí to nejpodstatnější - poměrně čerstvý dopadový kráter.

Průměrná teplota na Venuši je 460 stupňů Celsia, a to ve dne i v noci. Na vrcholcích venušských hor je asi o 30 stupňů chladněji, v nížinách dosahují teploty necelých 480 stupňů. Údaje pocházejí z přístrojů sondy Venus Express, která obíhá kolem planety Venuše už osm měsíců. Získat je nebylo snadné. Venuši zakrývá hustá vrstva mraků, která na jejím povrchu způsobuje masivní skleníkový efekt.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 01/2007, 30. prosince 2006 - 5. ledna 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio