Objevy a události týdne č. 03

14. leden 2007

Záhadný úhyn plameňáků, vikinské pohřby v lodi, Hawking se chystá do vesmíru, "železná brambora" z New Jersey, žhavý déšť ve Wyomingu.

U jezer ve východoafrické Keni uhynuly za poslední léta desetitisíce plameňáků. Podle odborníků z organizace pro životní prostředí Earthwatch není tentokrát na vině člověk, ale zcela přirozené klimatické výkyvy. Prudké deště způsobily v jezerech úbytek řas, jimiž se plameňáci živí. Ti pak museli hledat nestandardní řešení a shánět potravu třeba i v potocích a loužích, kde jí mnoho není.

Norští archeologové vykopali na lokalitě Froeyland poblíž města Stavangeru dvě více než šest metrů dlouhé vikinské pohřební lodi z 9. století našeho letopočtu. V jedné byl pohřben muž, ve druhé žena. V jejím, zachovalejším hrobě, se našlo na padesát nejrůznějších předmětů - mimo jiné vzácná bronzová spona, náhrdelník ze skleněných pozlacených perel, nůžky, nůž a další nástroje, používané v domácnosti.

Britský astrofyzik Stephen Hawking se chystá do vesmíru. Vědec, který je už dlouhá léta s výjimkou několika prstů zcela ochrnutý, pohybuje se na vozíku a s okolím komunikuje jen s pomocí počítače, využije k cestě komerčních letů. Ty má od roku 2008 provozovat společnost Virgin Galactic. Výlet do vesmíru bude stát v přepočtu víc než 4 miliony korun a Hawkingovi jej zaplatí majitel společnosti.

Den po Novém roce spadl na střechu domu v americkém státě New Jersey zvláštní kovový předmět, prorazil ji, vlétl do koupelny, poničil dlaždice a zarazil se do zdi. Tmavý, na povrchu stříbřitě lesklý, 350 gramů těžký "posel z nebes" vypadá jako brambora a podle NASA zcela jistě nespadl z žádného letadla. Odborníci se spíše kloní k názoru, že jde o meteorit. Domněnku by měly potvrdit laboratorní analýzy.

Dva dny po pádu "železné brambory" v New Jersey překvapil zvláštní nebeský jev i obyvatele amerického Wyomingu. Z oblohy se tam snesl déšť žhavých úlomků, z nichž některé dopadly až na zem. Velení americké protivzdušné a kosmické obrany vzápětí uklidnilo obyvatele oznámením, že se velmi pravděpodobně jednalo o zbytky rakety, která koncem roku vynesla do vesmíru evropskou sondu COROT.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 03/2007, 13. - 19. ledna 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio