Objevy a události týdne č. 04

21. leden 2007

Dante bez orlího nosu, nejstarší figurka v historii, ještě ke ztrátě Mars Global Surveyoru, NASA na Měsíc jen s metrem, černé diamanty z hvězd.

Vědci ze severoitalské Boloně za pomoci počítače vytvořili nový portrét slavného italského básníka Dante Alighieriho; jako podklad jim přitom posloužila básníkova lebka, nalezená v roce 1921. Výsledná podoba se překvapivě liší od dvou dochovaných portrétů slavného poety. Básníkovy rysy jsou více zakulacené a méně hranaté, brada tolik nevyčnívá a hlavně - úplně chybí Danteho proslulý orlí nos.

Na známé lokalitě Kostěnki, 400 kilometrů na jih od Moskvy poblíž řeky Donu, objevili archeologové stopy po přítomnosti moderních lidí před 45 tisíci lety. Mezi nálezy nechybí údajně ani lidské zuby, korálky nebo předměty, vyřezané z mamutoviny, z nichž jeden vypadá jako lidská hlavička. Pokud se tato skutečnost potvrdí, půjde o vůbec nejstarší doklad figurativního umění v historii lidstva.

Ztracená sonda Mars Global Surveyor se možná odmlčela kvůli lidské chybě. Loni v červnu dostala vylepšený software, který měl synchronizovat práci dvou procesorů. Ve skutečnosti však přepsal dva paměťové soubory přístroje. Následkem toho družice nasměrovala své solární panely přímo na Slunce, baterie se přehřály a sonda se následně sama vypnula. Od té doby se s ní nepodařilo navázat spojení.

Daleko trapnější byla pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír ztráta sondy Mars Climate Orbiter v roce 1999. Způsobila ji totiž drobná záměna - zatímco výrobce sondy uváděl data v mílích a stopách, NASA počítala na metry. Aby se podobným kosmickým trapasům předešlo, bylo už teď rozhodnuto, že při chystané misi kosmonautů na Měsíc bude NASA používat výhradně metrický systém.

Brazílie a Středoafrická republika. To jsou jediná dvě místa na Zemi, kde se vyskytují vzácné černé diamanty. Podle geologa Stephena Haggertyho možná pocházejí z kosmu, vznikly při výbuchu supernovy a na Zemi se dostaly před miliardami let při srážce s asteroidem. A důkaz? Černé diamanty obsahují vodík, který se na Zemi volně vyskytuje jen velmi vzácně, zato ve vesmíru jsou ho celá oblaka.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 04/2007, 20. - 26. ledna 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio