Objevy a události týdne č. 06

4. únor 2007

Nový jihoamerický hlodavec, jak plachtil mikroraptor, nejstarší semitský nápis, lodní vrak z 8. století, kam se poděla voda z Marsu.

V lesích národního parku Manu na jihu Peru byl objeven dosud neznámý druh velkého hlodavce. Tento noční živočich je podle zoologů podobný veverce, má hustou rezavohnědou srst, nápadně tmavý pruh na hlavě a podél páteře a dlouhý černý ocas s bílou špičkou. Žije v nadmořské výšce 1880 metrů nad mořem. O způsobu jeho života v korunách stromů není pochopitelně zatím nic známo.

Vědci z Texaské technické univerzity chtěli za pomoci počítačových simulací zjistit, jak před 125 miliony let plachtil vzduchem Microraptor gui, tajemný malý dinosaurus, který měl všechny čtyři končetiny okřídlené. Vyšlo jim, že aerodynamicky nejvýhodnější by pro něj bylo zasouvat při letu opeřené nohy pod sebe a vytvářet tak "dvouplošníkový" efekt. Zda to opravdu dělal se bohužel nikdy nedozvíme.

Newyorský profesor Ješiva Richard Steiner objasnil záhadu tajemného nápisu v pohřební komoře jedné egyptské pyramidy. Zjistil, že egyptský text obsahuje zaříkávadlo proti hadům, zapsané semitským jazykem Kananejců, kterým prý, podle starých Egypťanů, někteří hadi hovoří. Zaříkávadlo, zapsané v 25. století před našim letopočtem, je nejstarším známým textem v semitském jazyce vůbec.

V moři poblíž severoizraelského přístavu Haifa byl nalezen vrak obchodní lodi z počátku 8. století, z období nedlouho po vzniku islámu a dobytí Blízkého východu Araby. Loď je v dobrém stavu. Dochovaly se stožáry, lana i část nákladu - hliněné nádoby se zbytky ryb, lusky svatojánského chleba a olivami. Vědci se těší, že díky vraku získají lepší představu o hospodářství ve Svaté zemi pod arabskou nadvládou.

Vědci už mají spoustu důkazů o tom, že na Marsu kdysi tekla voda; zatím však nevědí, kam se poděla. Pečlivá měření prokázala, že vodu zcela jistě neodvál sluneční vítr, jak předpokládala jedna z oblíbených hypotéz. Mezi ty další patří například teorie, podle níž mohl v dávné minulosti rudou planetu zasáhnout velký asteroid, který ji zbavil nejen podstatné části atmosféry, ale i vody. Kdo ví...

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 06/2007, 3. - 9. února 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio