Objevy a události týdne č. 07

11. únor 2007

Na dně abcházské propasti, vrápenec velký na Moravě, barevný sníh na Sibiři, háďátko borovicové na postupu, neandertálský tábor u německého Indenu.

Pozoruhodného úspěchu dosáhl letos v lednu na Kavkaze sedmičlenný mezinárodní tým speleologů, jehož členy byli i dva jeskyňáři z České republiky. Při průzkumu dna nejhlubší propasti světa Krubera-Voronja v gruzínské Abcházii se jim podařilo objevit novou, 30 metrů dlouhou chodbu, kudy se dostali až do hloubky 2170 metrů. Nikde na světě dosud člověk nesestoupil hlouběji.

Unikátní objev se podařil vědcům při sčítání netopýrů v Javoříčských jeskyních na Olomoucku, které jsou největším netopýřím zimovištěm v republice. Poprvé po 27 letech tam zaznamenali výskyt vrápence velkého - podle zoologů šlo však nejspíš jen o zatoulaného jedince. V Javoříčských jeskyních letos napočítali 3375 zimujících netopýrů. V celé České republice je tímto způsobem sledováno více než 900 lokalit.

Poslední lednový den přinesl neobvyklé překvapení obyvatelům sibiřských měst Omsku, Tomsku a Novosibirsku, v jejichž okolí napadl žlutý, zelený a oranžový sníh. V oblasti vypukla drobná panika, kterou muselo nakonec hasit ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Testy prokázaly, že ve sněhu nejsou chemikálie a že není radioaktivní. Zbarvil ho jen zvířený prach ze sousedního Kazachstánu.

V portugalských borových lesích se před osmi lety objevil zákeřný parazit, háďátko borovicové, a neustále se šíří. Množí se ve smolných kanálcích borovic, brzdí produkci pryskyřice a způsobuje tak rychlé odumření celého stromu. Portugalské úřady se rozhodly zabránit šíření háďátek vykácením tři kilometry širokého a 200 kilometrů dlouhého koridoru kolem postižené oblasti. Jiná obrana zatím neexistuje.

Poblíž Indenu v německém Porýní stál zhruba před 122 tisíci lety neandertálský tábor. Archeologové tam objevili základy první chýše už loni v srpnu, následný průzkum odhalil pozůstatky dalších dvou obydlí a také ohniště. Kolem se našlo na šest stovek různých pazourkových nástrojů. Podle odborníků mohl být právě pazourek hlavním důvodem, proč se neandertálští lovci v těchto místech usadili.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 07/2007, 10. - 16. února 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio