Objevy a události týdne č. 41

8. říjen 2006

Úsměv Mony Lisy, víc odpadků než obilí, chrám v Sýrii, mumie chiribayských ovčáků, mamutí kosti v Ústí nad Labem.

Tým kanadských specialistů nedávno provedl digitální 3D analýzu Leonardova obrazu Mony Lisy. Laserové zařízení odhalilo několik zajímavých detailů - Leonardo například svůj model nejdříve namaloval s volnými vlasy; čepec doplnil později. Také se ukázalo, že Mona Lisa byla původně zahalena závojem, který v její době nosily jen těhotné ženy nebo čerstvé matky. Možná právě proto se tak tajemně usmívá.

Svět produkuje víc odpadků než obilí a oceli dohromady. Zatímco těchto komodit se ročně vyrobí kolem tří miliard tun, množství odpadu se například za rok 2004 odhaduje až na šest miliard tun. Z toho dvě a půl až čtyři miliardy tun představuje komunální odpad. Ve Spojených státech připadá na jednoho člověka ročně asi 700 kilogramů odpadu. V indických městech méně než 150 kilogramů.

Syrští a francouzští archeologové objevili v severní Sýrii, na lokalitě Džadíd Maghara nedaleko Eufratu, chrám z 9. století př.n.l. Jeho stěny jsou pokryté kresbami geometrických vzorů a býčích hlav v červené, černé a bílé barvě. Na místě byly zároveň nalezeny kamenné a kostěné nástroje pravěkých lidí. Další podrobnosti o nálezu zatím nebyly zveřejněny.

Při výzkumu sídlišť Indiánů Chiribaya, kteří žili na jihu dnešního Peru mezi lety 900 a 1350, vykopali archeologové více než 40 mumifikovaných psů, tzv. chiribayských ovčáků. Schopností těchto hlídačů stád si Indiáni cenili natolik, že je po smrti pohřbívali zabalené v pokrývce, dokonce i s milodary, na lidských hřbitovech. Srovnatelné postavení měla zvířata už jen ve starověkém Egyptě.

Vykopávky na centrálním Mírovém náměstí v Ústí nad Labem přinesly další významný objev - mamutí kosti. Protože byly objeveny spolu s kostmi dalších zvířat, je podle odborníků pravděpodobné, že by mohly souviset s aktivitami lovců ze starší doby kamenné, jejichž sídliště, staré dvacet až třicet tisíc let, bylo počátkem 90. let objeveno u nedalekých Stadic. Nález mamutích kostí je na severu Čech ojedinělý.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 41/2006, 7. - 13. října.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio