Objevy a události týdne č. 43

22. říjen 2006

Mayerové z Brém, nová myš z Kypru, tři roky sám v podzemí, vykopávky meteoritu, kometa SWAN.

Němečtí jazykovědci pracují na velkém Atlasu německých příjmení - shromažďují ta převažující a zaznamenávají jejich rozšíření do mapy. Nejzajímavějším zjištěním je podle nich skutečnost, že i přes velkou migraci žijí nositelé některých příjmení z valné části stále tam, kde žili před osmi sty lety. Například na Mayery narazíte nejčastěji v okolí Brém, Hamburku a Hannoveru, případně na jihu Německa.

Na Kypru byl objeven dosud neznámý druh myši, který se vyskytuje pouze na tomto středomořském ostrově. Pro zoology je to tak trochu překvapení, protože se vesměs domnívali, že v Evropě už byly identifikovány a popsány všechny savčí druhy. Paleontologické nálezy myších zubů dosvědčují, že kyperská myš se na ostrově rozšířila dokonce několik tisíc let před příchodem prvních lidí.

Italský speleolog Maurizio Montalbini hodlá strávit příští tři roky o samotě v jeskyni, 80 metrů pod povrchem země. Vodu tam bude dostávat přívodem zvenčí, jíst bude prakticky jen výživné tablety. Cílem experimentu, kontrolovaného prostřednictvím přístrojů, je poznat lépe přirozený rytmus těla, což má v budoucnu pomoci lékařům účinněji dávkovat léky, bojovat proti nespavosti a také proti stresu.

U města Brenhamu v americkém státě Kansas odkrývají experti za pomoci těch nejjemnějších nástrojů velký meteorit. Váží asi 70 kilogramů a byl nalezen 120 centimetrů pod povrchem. Astronomové původně předpokládali, že do oblasti spadl před 20 tisíci lety, průzkum půdních vrstev však naznačuje, že by mohl být až o 10 tisíc let mladší. Jeho pád tak jistě mohli pozorovat předkové dnešních indiánů.

Severní hvězdnou oblohu zdobí relativně jasná kometa C/2006 M4 SWAN. Pohybuje se ze souhvězdí Honicích psů do Pastevce, Severní koruny a Herkula a je natolik jasná, že je jí možné zahlédnout i malým hvězdářským dalekohledem nebo triedrem, ovšem jedině v případě, že je tmavá obloha a nic neruší pozorování. Lepší výhled budete mít, pokud navštívíte některou z hvězdáren.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 43/2006, 21. - 27. října.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio