Objevy a události týdne č. 44

29. říjen 2006

Jelínek sika ze zkumavky, "ušatá" praryba, hrob tří egyptských zubařů, pravěká flétna a štěrchátko proti duchům, galaxie s vychýleným jádrem.

Ve Francii přišlo na svět zdravé mládě japonského jelínka sika, jehož embryo, vzniklé oplodněním ve zkumavce, odnosila laň evropského jelena. Vědci z výzkumného ústavu v Tours uchovávali embryo zmražené a jakmile získali vhodnou náhradní matku, implantovali ho do její dělohy. Odborníci si slibují, že by podobným způsobem mohly být rozmnoženy a tím i zachráněny mnohé ohrožené zvířecí druhy.

Ve starých vápencových usazeninách na západě Austrálie objevili tamní paleontologové velmi dobře zachovalou zkamenělinu prvohorní ryby druhu Gogonasus, která podle nich dobře dokumentuje jednu z etap přechodu živočichů z moře na souš. Tvor, který žil v období devonu, před 380 miliony let, vypadal sice jako ryba, ale měl navíc i uši a také končetiny.

Poblíž Džoserovy pyramidy u Sakkáry byla objevena společná hrobka tří egyptských zubařů, kteří před více než 4000 lety ošetřovali chrup faraonů 5. dynastie a jejich rodin. Muži nebyli příbuzní - fakt, že byli pohřbeni společně, svědčí podle odborníků o tom, že to byli kolegové. Umístění jejich hrobky napovídá, že za života požívali jisté úcty. Na její stavbu však byl přece jen použit podřadnější materiál.

Němečtí archeologové našli při vykopávkách ve městě Kostnici u Bodamského jezera asi 700 let starou flétnu, vyřezanou ze dřeva zimostrázu. V Litovli na Olomoucku zase vykopali zhruba stejně starou keramickou plastiku kohoutka, která zřejmě sloužila jako štěrchátko při zaříkávání zlých duchů. Oba nálezy jsou zcela mimořádné. Podobné předměty jsou známé vždy jen z několika málo exemplářů.

Velká spirální galaxie M31 v Andromedě má dvě jádra. Jádro jejího vnějšího prstence je proti centrálnímu vychýleno o více než 3000 světelných let. Infračervené snímky ze Spitzerova dalekohledu nedávno odhalily, že uvnitř galaxie se skrývá další, také vychýlený prachoplynový prstenec. Za pomoci počítačů pak dospěli experti k závěru, že vychýlení způsobil střet s malou galaxií M32 před 210 miliony let.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 44/2006, 28. října - 3. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio