Objevy a události týdne č. 47

19. listopad 2006

Zanzibar a nepohodlné sáčky, plasty z brambor, vrak s rybí omáčkou, co se sondou Cassini, Rusko a Čína na Měsíci.

Zanzibar, autonomní ostrovní stát, který je součástí africké Tanzánie, zakázal na svém území vyrábět a používat sáčky z PVC. Těm, kdo zákon poruší, hrozí pokuta do výše 2000 dolarů nebo rok vězení. Důvod je jednoduchý - na ostrovech Zanzibaru, kde žije asi milion lidí, není ani jeden recyklační závod na likvidaci plastů. Zanzibar přitom ročně dováží 350 tisíc tun plastikových pytlíků.

Před zadušením pod haldami odpadků mohou lidstvo zachránit geneticky upravené plodiny. Vědcům se například podařilo vypěstovat brambory se změněným složením škrobu, který se hodí pro průmyslové zpracování. Dají se z něj vyrábět plasty, které je možné po použití zkompostovat - bez potíží se rozloží v půdě. Zatím se ovšem neví, zda Evropská unie pěstování těchto "technických brambor" povolí.

Španělští archeologové zahájili výzkum vraku z prvního století našeho letopočtu, který leží na mořském dně poblíž Alicante. 30 metrů dlouhá loď vezla náklad patnácti set amfor s rybí omáčkou, chuťovou přísadou, která byla mezi bohatými Římany velmi oblíbená. V amforách zbyly po dvaceti stoletích z omáčky jen rybí kůstky. Z nich se teď vědci budou snažit zjistit, jak se omáčka připravovala.

Zatímco sonda Cassini, první umělá oběžnice Saturnu, stále pracuje, odborníci z NASA řeší problém, co s ní, až její mise skončí. Pravděpodobně bude ponechána na oběžné dráze, zvažuje se však i možnost návratu sondy do centra sluneční soustavy a její řízený pád na Merkur v roce 2021. Ten by mohl vědcům přinést důležitá data o složení povrchu planety, kolem níž bude v té době kroužit sonda BepiColombo.

Rusko a Čína se chystají spolupracovat při výzkumu Měsíce a možná i Marsu. Ruští odborníci sice pochybují o schopnostech samotné Číny zorganizovat tak náročnou expedici, upozorňují však, že finanční možnosti na to země má. Rusové by měli vypomoci technicky - novým projektem kosmické lodi Kliper, raketou Eněrgija nebo už vyvinutým, ale nikdy nepoužitým měsíčním přistávacím modulem.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 47/2006, 18. - 24. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio