Objevy a události týdne č. 48

26. listopad 2006

Kulohlavci na pláži, přežívající loríček, žraloci v ohrožení, Mars Global Surveyor bez kontaktu, bouře na Saturnu.

Na pláži u Marsden Pointu na novozélandském Severním ostrově nedávno uvízlo stádo 77 kulohlavců, což jsou kytovci příbuzní delfínům. 37 jich uhynulo, zbytek stáda se ochráncům přírody podařilo vyvést na volné moře. Jednoho mladého samce však museli ochranáři zastřelit, protože se stále pokoušel vrátit na pláž a hrozilo nebezpečí, že celé stádo strhne s sebou.

Jeden z nejmenších australských papoušků, loríček žlutoboký, má celou řadu poddruhů, které se od sebe liší jen barevnými skvrnami na hlavě a křídlech. Některé z těchto poddruhů jsou považovány za vyhynulé - jak se však ukazuje, možná předčasně. V pralese na jihu australského Queenslandu byl totiž nedávno vyfotografován jeden loríček z poddruhu, který podle zoologů vyhynul před 130 lety.

Vyhynutí hrozí také žralokům. Podle Světového svazu na ochranu přírody je ohrožena třetina z více než čtyř set žraločích druhů, a to především masivním rybolovem, kdy se žraloci stávají nežádoucí "příměsí" ve velkých rybářských sítích. V Číně jsou žraloci loveni cíleně - kvůli svým chutným ploutvím. Odhaduje se, že za jediný rok snědí Číňané ploutve ze 38 až 70 milionů žraloků.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír ztratil kontakt se sondou Mars Global Surveyor, která už devět let krouží kolem rudé planety a provádí její systematické mapování. Družice měla problémy se solárním panelem dodávajícím energii a byla uvedena do klidového stavu. Poté už se s ní nepodařilo navázat spojení. Na oběžné dráze Marsu jsou v současnosti ještě tři další pozemské sondy.

Na jižním pólu Saturnu zuří mohutná bouře, nápadně podobná pozemským hurikánům. I ona má ve svém středu takzvané oko, kolem kterého závratnou rychlostí 550km/hod rotují mraky. Odborníci se teď prostřednictvím sondy Cassini hodlají na tajemné oko zaměřit a zjistit něco bližšího o podstatě bouře, která musí být zákonitě na obřím plynném Saturnu trochu jiná, než je na Zemi.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 48/2006, 25. listopadu - 1. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio