Pátrání po tajemné ostrovní kryse a skalní kresby z Číny

13. srpen 2016

Jak žijí rysové na Šumavě a v Českém lese, společnost Moon Express a její lunární robotické vozítko, umělá gravitace v nedohlednu.

Zoologové z Australského muzea pátrají na ostrově Malaita, druhém největším z Šalamounových ostrovů v jihozápadním Pacifiku, po neznámé obří kryse, přezdívané místními kwete, a dosud nepopsaném druhu kaloně. Informovalo o tom australské veřejnoprávní ABC Radio. Vědci v džungli rozmístili fotopasti ve snaze zachytit tajemná zvířata alespoň obrazem, pokud se jim je nepodaří odchytit přímo. Do pátrání zapojili i vesničany. Podle vědců je to příležitost, jak je poučit o významu ochrany přírody – aby pro ně zvířata z pralesa nebyla jen „maso“. Je nepochybné, že na ostrovech jihovýchodní Asie a v přilehlé oblasti jižního Pacifiku může ještě žít řada dosud neobjevených velkých hlodavců, letounů a třeba i dalších druhů savců. V Planetáriu jsme například v roce 2012 hovořili o znovuobjevení domněle vyhynulé velemyši dinagatské (Crateromys australis) na filipínském ostrově Dinagat, které se podařilo českým badatelům Miladě a Václavu Řehákovým.

Jedním z výsledků mezinárodního rysího projektu Trans-Lynx je zjištění, že podél společných hranic Česka, Německa a Rakouska žije 60 až 80 rysů. Zároveň se ukázalo, že se během posledních let velikost rysí populace na Šumavě a v Českém lese zásadně nezměnila. Podle zoologů je izolovaná a velmi zranitelná. Aby mohli přežít, musí se rysové šířit i mimo chráněná území, což se ale neděje. Největší problém pro rysy představují auta – a také pytláci.

V horském pásmu Jin-šan na teritoriu Vnitřního Mongolska na severu Číny objevili čínští badatelé množství dobře dochovaných skalních kreseb. Podle čínských zdrojů jsou přes tisíc let staré a zachycují lovce i různá zvířata - například ovce, velbloudy, losy, tygry nebo vlky. Podle vědců jsou původci těchto kreseb dávní kočovníci, předkové etnické skupiny Čchiang, blízké Tibeťanům, která dnes žije především v čínské provincii S’-čchuan. Hory Jin-šanu jsou na skalní umění velmi bohaté. Do současnosti tam vědci objevili a popsali více než deset tisíc vyobrazení. Nejvzácnějším nálezem je 4000 let staré schéma seskupení hvězd, kterému jsme zvyklí říkat Velký vůz.

Krysa dinagatská na základě nálezu v roce 1975, kreslil William Oliver

Americká společnost Moon Express dostala od Federální letecké správy zelenou k pokusu o přistání na Měsíci. Možná už za rok by tam ráda, jako vůbec první soukromý subjekt, vyslala robota MX-1E a získala prestižní cenu v soutěži Google Lunar X Prize. Podmínkou je, aby zařízení ujelo po měsíčním povrchu aspoň půl kilometru a odeslalo na Zemi snímky a video ve vysokém rozlišení. Soutěže se účastní i další týmy – žádný ale není s přípravami tak daleko.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nemá k dispozici žádné studie, podle kterých by bylo nutné začít pracovat na konceptu umělé gravitace. Na nedávné prezentaci vývoje nové vesmírné stanice pro pobyt v hlubokém vesmíru to řekl náměstek administrátora pro lidský výzkum a operace NASA Bill Gerstenmaier (píše se o tom v tomto článku). Všechny problémy se stavem beztíže jsou podle něj řešitelné s pomocí současných systémů, které už jsou nebo brzy budou k dispozici. Zdá se tedy, že velké kosmické lodi a výzkumné stanice ve volném vesmíru vybavené umělou gravitací zůstanou nadále doménou literatury science-fiction.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 33/2016, 13. srpna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio