Pistolník Billy the Kid při kroketu a zimoviště krkonošských slavíků modráčků

24. říjen 2015

Sloni sumaterští v ohrožení, prastaré zuby moderních lidí v čínské jeskyni a chlebová pec ze Svijan na Liberecku.

Milionový nákup se povedl před pěti lety jednomu sběrateli ve Spojených státech. V balíku ferrotypií, které pořídil za dva dolary v bazaru, byla i plechová destička se snímkem známého desperáta Billyho the Kida. Pravost snímku z roku 1878, na kterém je pistolník zachycen při partii kroketu, ověřoval celý tým expertů. Jediný dosud známý snímek tohoto psance z časů Divokého západu se před časem prodal v aukci za 2,3 milionu dolarů.

V nejzápadnějším cípu Sumatry, v indonéské provincii Aceh, byly nedávno nalezeny dvě mrtvé samice kriticky ohroženého slona sumaterského. Podle místních úřadů je někdo otrávil. V letošním roce jde o čtvrtý a pátý případ, loni se našlo 11 uhynulých slonů. V Indonésii se už dříve objevily případy otrav slonů ovocem napuštěným kyanidem. Jiné zabili lovci slonoviny. Ve volné přírodě přitom žije už jen asi dva a půl tisíce slonů sumaterských.

Ornitologům z Univerzity Palackého v Olomouci se ve spolupráci s norskými a švýcarskými kolegy podařilo odhalit, kde mají svá zimoviště kriticky ohrožení slavíci modráčci tundroví z Krkonoš. Díky nově vyvinutým miniaturním geolokátorům, které několika opeřencům připevnili na tělo, zjistili, že na rozdíl od většiny našich tažných ptáků nemají svá zimoviště v Africe, ale v Indii a Pákistánu. Jejich cesta za teplem je dlouhá 6000 kilometrů. (Tisková zpráva Univerzity Palackého v Olomouci; odborný článek vyšel v časopise Bird Study.)

Chlebová pec objevená na svijanském zámku

Mezinárodní tým antropologů z Velké Británie a Číny publikoval v časopise Nature objev 47 lidských zubů z jeskyně v jihočínské provincii Chu-nan. Analýza nerostů a zvířecích fosilií z nálezové vrstvy podle nich prokázala, že zuby, které patří moderním lidem, jsou staré více než 80 tisíc let. Podle dosavadních teorií však moderní lidé do těchto končin dorazili o pár desítek tisíc let později. Objev má pochopitelně i své oponenty a datování se bude zpřesňovat.

V metr a půl silné zdi staré kaple zámku ve Svijanech na Liberecku našli archeologové nejen zazděná dvířka do komína, o jejichž přítomnosti věděli, ale i kompletně dochovanou chlebovou pec z 18. století, kdy se v rámci přestavby stará kaple stala součástí bytu kaplana. Zámek dnes patří svijanskému pivovaru, který v něm v rámci rekonstrukce chce otevřít také archeologické muzeum. Pec bude zachována a návštěvníci do ní budou moci nahlédnout.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 43/2015, 24. října.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio