Poprask kolem australských krokodýlů a hold světu fantazie na Charonu

8. srpen 2015

Tající ledovce v Alpách a na Aljašce, jedovaté bakterie ve stojatých vodách a pohřebiště únětické kultury na obchvatu Znojma.

Podle odborníků Světového střediska pro monitorování ledovců, které působí na univerzitě ve švýcarském Curychu, nabralo začátkem nového tisíciletí tání ledovců na intenzitě. Některé z nich ztrácejí na tloušťce třeba i půl až jeden metr za rok. Zvlášť postižené jsou v tomto ohledu Alpy. Za více než sto let, kdy se tamní ledovce intenzivně sledují, ustoupily některé z nich i o několik kilometrů. Podobná situace je i na Aljašce.

Suché, horké počasí a s ním spojený nedostatek vody způsobily, že se na některých českých řekách a v rybnících rozmnožila bakterie Clostridium botulinum, produkující prudce jedovatý botulotoxin. Vyskytuje se hlavně ve stojaté vodě a v bahně. V posledních týdnech na to doplatilo mnoho vodních ptáků, kteří se při hledání potravy dostali do bezprostředního kontaktu právě se zamořeným bahnem a následkem otravy pak uhynuli.

Noční kamery, které na řece Mary v australském státě Queensland sledují hnízdění želv, zaznamenaly přítomnost mořského krokodýla. Tato informace způsobila rozruch – až šestimetrový plaz je nejobávanějším predátorem Austrálie. Dosud se vyskytoval výhradně na tropickém severu, který není tak zalidněný. Lokalita, kde byl aktuálně pozorován, se však nachází necelých 240 kilometrů severně od dvoumilionové metropole Queenslandu, města Brisbane.

Měsíc Charon. Prozatímní označení útvarů na jeho povrchu odkazuje na svět science-fiction a fantastických filmů (výřez)

Při záchranném výzkumu na budoucím obchvatu Znojma vykopali archeologové tři desítky hrobů únětické kultury, starých zhruba čtyři tisíce let. Některé z nich byly v pravěku vyloupeny, přesto se archeologům podařilo nashromáždit řadu zajímavých nálezů – mj. deset spirálových vlasových ozdob, náhrdelník, bronzovou jehlici, dýku, ale také šídlo. Pohřebiště je zřejmě větší, další hroby už ale neleží v trase budoucí komunikace.

Povrchové útvary na trpasličí planetě Pluto a jejím měsíci Charonu dostali svá prozatímní označení. Zatímco na Plutu připomínají především skutečné objevitelské mise, sondy a také badatele, Charon byl zasvěcen fantastickým příběhům. Na své si přišli milovníci Hvězdných válek, Star Treku, Vetřelce nebo Vesmírné odysey. Svůj kráter má na Charonu i kapitán Nemo a velká temná oblast u severního pólu měsíce nese příznačný název Mordor.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 32/2015, 8. srpna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio