Portrét sondy Philae na kometě a kriticky ohrožená gorila východní

10. září 2016

Speleologové a nová jeskyně v Moravském krasu, ochrana obojživelníků proti smrtící nákaze a posvátná práce v pravěkých dolech v Krumlovském lese.

Jeskyni Matalova Vymodlená v Moravském krasu objevili speleologové v roce 2013. Po třech letech vyvážení sutě a naplavenin se dokopali až na její konec. Měří 163 metry a kromě krápníků se v ní našly kosti dávných netopýrů a jeskynních medvědů. Badatelé teď pokračují v průzkumu chodeb, které z jeskyně vedou dál, snad do dalších neznámých prostor. Matalova Vymodlená nese jméno nejstaršího z aktivních jeskyňářů, třiaosmdesátiletého Antonína Matala.

Mezinárodní svaz na ochranu přírody (IUCN) přidal na seznam kriticky ohrožených druhů zvířat gorilu východní (Gorilla beringei). Tyto gorily žijí především na území Demokratické republiky Kongo, kde se stávají oběťmi pytláků a strádají úbytkem přirozeného životního prostředí. Ve volné přírodě jich přežívá už jen asi pět tisíc. Kromě nich je na seznamu i gorila západní a orangutani sumaterský a bornejský. Oba druhy šimpanzů, učenlivý a bonobo, jsou zatím „jen“ ohrožené. Víc se dočtete v článku na webu IUCN.

Čtěte také

Chytridiomykóza je houbové onemocnění, stoprocentně smrtelné pro obojživelníky. Do Evropy se nemoc dostala z Asie či Afriky a její výskyt je prokázán v Británii, Nizozemsku, Belgii a dokonce i v Německu. Od roku 1980 prokazatelně vyhubila desítky druhů žab. Česká Státní veterinární správa nedávno ve své tiskové zprávě uvedla, že od září 2016 začíná preventivně kontrolovat všechny zásilky čolků a mloků, které k českým chovatelům směřují ze zemí mimo Evropskou unii. Snad to pomůže.

Čolek obecný

Více než 20 let věnovali archeologové pozornost Krumlovskému lesu nedaleko Moravského Krumlova na Znojemsku, kde byly jedny z největších pravěkých dolů v Evropě; letos jejich výzkum skončí. Těžba zdejšího kamene, rohovce, vrcholila v době bronzové a přetrvala dokonce až do doby železné, kdy už kamenné nástroje dávno „vyšly z módy“. Vědci se proto domnívají, že Krumlovský les mohl být střediskem jakési rituální, posvátné práce.

Sondě Rosetta, která doprovází kometu Čurjumov-Gerasimenko, se povedl husarský kousek – na povrchu komety vyfotografovala robotický modul Philae, který tam přistál v listopadu 2014 a od léta 2015 se neozval. Ze snímků je zřejmé, že skončil v tmavé trhlině, do níž v uspokojivé míře nedopadalo sluneční světlo. Byl tedy odkázán na baterie, které se však po třech dnech vybily. Loňská krátká spojení se sondou umožnilo přiblížení komety ke Slunci.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 37/2016, 10. září.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio