Rekordman Gennadij Padalka a praželva z jihu Německa

4. červenec 2015

Rys iberský – nejohroženější šelma světa, nejstarší bonsaj střední Evropy a potvrzená přítomnost metanu na povrchu Pluta.

Nejohroženější šelmou světa je rys iberský, obývající Španělsko a Portugalsko, který v 80. letech minulého století takřka vyhynul. V současnosti díky záchranným programům žije ve volné přírodě kolem tří set rysů. Jejich přežití je však stále nejisté. Hlavní potravou rysů jsou divocí králíci; ty však v posledních letech postihla epidemie krvácivého onemocnění. Šelmy ohrožuje i sílící automobilový provoz. Jen za loňský rok srazila auta 22 rysů iberských.

Nejstarší bonsaj střední Evropy můžete do pondělí obdivovat na výstavě bonsají v Botanické zahradě v Liberci. Jalovec čínský, jehož stáří se odhaduje na 200 – 300 let, přivezl někdy kolem roku 1882 z Dálného východu amatérský botanik Karl Stubenberg; do liberecké Botanické zahrady se tato bonsaj dostala v roce 1977. Kdysi bývala součástí běžné expozice, ale nenechaví návštěvníci ji poškodili natolik, že už se dnes vystavuje jen výjimečně.

U města Vellberg ve spolkové zemi Bádensko-Würtenbersko na jihu Německa objevili paleontologové dosud nejstarší známou fosilii želvy. Praželva Pappochelys žila před 240 miliony lety a připomínala spíše ještěrku. Její fosilie prozrazuje vědcům, jak se u želv vyvíjel břišní krunýř a jak prapůvodně vypadala želví lebka. Pappochelysové podle nich obývali sladkovodní jezírka a jejich blízké okolí. Stavba hrudního koše prozrazuje, že se dovedli dobře potápět. (Článek v časopise Nature.)

Rekonstrukce podoby praželvy rodu Pappochelys, objevené na jihu Německa, staré 240 milionů let

Současný velitel Mezinárodní vesmírné stanice, ruský kosmonaut Gennadij Padalka, se stal vesmírným rekordmanem. Žádný člověk zatím nestrávil ve vesmíru tolik času jako on. Až do minulého pondělí byl rekordmanem jeho kolega Sergej Krikaljov, který v kosmu pobyl během šesti letů celkem 803 dny, devět hodin, 41 minut a 12 vteřin. Padalka je ve vesmíru popáté. Na Zemi se má vrátit 11. září, 877. den svého pobytu v kosmu.

O tom, že je na Plutu metan, vědí astronomové od roku 1976. Přítomnost zmrzlého uhlovodíku na povrchu trpasličí planety aktuálně potvrdil infračervený spektrometr sondy New Horizons, která kolem Pluta prolétne 14. července. Podle odborníků jde o prapůvodní metan z protoplanetárního disku, z něhož se formovala naše sluneční soustava, starý 4,5 miliardy let. Astronomy bude zajímat, jak je metan na povrchu Pluta koncentrován a rozložen.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 27/2015, 4. července.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio