Rekordní pobyt ve volném kosmu a dobře ukrytý van Dyckův obraz

4. leden 2014

Neznámé snímky sopky Mount St. Helens před výbuchem, adaptace sobích očí na změny v intenzitě světla a rorýsi na olomoucké univerzitě.

Sopka Mount St. Helens v americkém státě Washington vybuchla 18. května roku 1980 takřka v přímém přenosu. O život přišlo na šedesát lidí, včetně vulkanologa Davida Johnstona a fotografa Reida Blackburna, který fotil pro americkou Geologickou službu, National Geographic a list The Columbian. Právě v redakci tohoto listu se nedávno našel unikát – zapomenutý film s leteckými snímky kouřícího vulkánu, které Blackburn pořídil pár týdnů před katastrofou.

Sobům se během roku mění barva očí, zjistili britští a norští vědci. V létě, kdy je dlouho světlo, mají zlatě hnědou barvu, v zimě, kdy převládá tma, jsou oči sobů tmavě modré. Změna barvy souvisí s adaptací na velké rozdíly v intenzitě světla v severských krajích, která umožňuje sobům orientovat se zrakem i za velmi svízelných světelných podmínek. Sobi jsou podle vědců jedinými savci, u kterých se podobné přizpůsobení vyvinulo.

Největší pohromou pro rorýse je zateplování budov. Často při něm totiž dochází k zaslepení větracích otvorů, kde tito ptáci rádi hnízdí a vyvádějí mláďata. Nejinak tomu bylo na budově kolejí Univerzity Palackého v Olomouci. Jako náhradu za zničená hnízda umístili univerzitní zoologové na jednu z budov kampusu dvě tříkomorové rorýsí budky. Pokud v nich rorýsi skutečně zahnízdí, budou jejich život studovat prostřednictvím webové kamery.

Sobi polární

Farář Jamie MacLeod z anglického Derbyshiru si před lety koupil starý portrét, protože se mu líbil jeho zlacený rám. Když se nedávno přichomýtl k natáčení televizní Antiques Roadshow, nechal obraz posoudit odborníkem. A ten mu sdělil šokující zprávu – portrét namaloval vlámský barokní mistr van Dyck. Jde o přípravnou malbu k nějakému většímu dílu, vzniklou kolem roku 1630. Farář za ní může dostat tisíckrát víc, než za ní původně zaplatil.

Kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij vytvořili ruský rekord v délce pobytu ve volném kosmu – trval 8 hodin a 7 minut. Kosmonauty při pobytu mimo stanici ISS zdržely technické problémy. Kamery, které na její vnější plášť namontovali, totiž nefungovaly a tak je museli zase odpojit. Absolutní rekord drží od roku 2007 dva Američané – Susan Helmsová a James Voss, kteří strávili ve volném kosmu na jeden zátah 8 hodin a 56 minut.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 1/2014, 4. ledna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio