Šakali v naší přírodě a nová jména pro exoplanety

26. červenec 2014

Čínské sviňuchy hladkohřbeté na pokraji vyhynutí, pod obřím plejtvákem ve spacáku, testy nové lehké ruské rakety Angara.

Po zřejmě definitivním vyhynutí delfínovců čínských v řece Jang-c'-ťiang hrozí stejný osud i dalším sladkovodním kytovcům Číny – sviňuchám hladkohřbetým. Kromě samotné Modré řeky žijí už jen ve dvou jezerech, která jsou s ní spojena; přežívá jich sotva tisícovka. Sviňuchy ohrožuje nadměrný rybolov, znečištěná voda, lodní šrouby a četné vodní elektrárny. Těžce je zasáhla i výstavba obří přehrady Tři soutěsky, která navždy změnila vodní režim řeky.

Už je to jisté – v naší přírodě se zabydlují šakali, kteří u nás dosud nikdy nežili. Zatím posledním důkazem je zvíře, zastřelené 24. června na severu Moravy, mezi Kunínem a Hukovicemi. Myslivec z něj viděl jen hřbet ve vysoké trávě a domníval se, že střílí na lišku. Od roku 2006 je to už čtvrtý doložený výskyt šakala na našem území. Tři předchozí se stali obětí automobilistů – dva na jižní Moravě a jeden ve středních Čechách, na Benešovsku.

Americké přírodovědné muzeum v New Yorku nabídne 150 zájemcům z řad veřejnosti neobyčejný zážitek. V noci 1. srpna bude obří muzeum patřit jen jim. Kromě volné prohlídky vystavených exponátů je čekají přednášky a představení, muzejníci je pohostí večeří o třech chodech, nočním zákuskem i lehkou snídaní. Své spacáky a polštáře si pak návštěvníci rozloží na vyhrazeném místě – přímo pod modelem plejtváka obrovského v životní velikosti.

Umělecká představa "modré" exoplanety HD 189733b na základě nejnovějších údajů z Hubbleova teleskopu

9. července uskutečnilo Rusko první zkušební let nové rakety Angara. Lehká dvoustupňová raketa vzlétla z kosmodromu Pleseck na severozápadě Ruska; nákladní modul s maketou družice dopadl po 21 minutách na druhém konci Ruska, na Kamčatce. Rakety Angara mají pomoci s nápravou pošramocené pověsti ruské kosmonautiky. Těžká verze rakety, která má nahradit nepříliš spolehlivé Protony, bude odzkoušena ještě před koncem letošního roku.

Už příští rok se některé hvězdy a jejich planetární průvodci dočkají vedle odborného označení i „civilního“ jména. V rámci projektu NameExoWorlds chystá Mezinárodní astronomická unie veřejné hlasování, které se bude týkat dvou až tří desítek exoplanetárních soustav. Jména budou navrhovat členové registrovaných společností a organizací, které mají něco společného s astronomií. Kritéria pro výběr jmen jsou přísná – jako třeba u planetek.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 30/2014, 26. července.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio