Šimpanzí pokřiky a pět malých planet oranžového trpaslíka

14. únor 2015

Nomofobie – chorobný strach majitelů mobilních telefonů, tygří konference v nepálském Káthmándú a sonda Dawn na cestě k trpasličí planetě Ceres.

Podle vědecké studie, zveřejněné na serveru Science Daily, jsou někteří lidé tak závislí na svém mobilu, že se jich zmocňují pocity panické úzkosti, pokud ho u sebe nemají. Mobilní telefon je pro ně prodloužením jich samých; bez mobilu mají pocit, že ztratili část své osobnosti. Pro chorobný strach ze ztráty mobilního signálu, nedostatečného pokrytí nebo vybití baterie z mobilu se vžil termín nomofobie, což je zkratka z anglického „no mobile phobia“.

V hlavním městě Nepálu Káthmándú se konala konference, které se zúčastnili zástupci třinácti zemí, kde ještě žijí ve volné přírodě tygři. Výsledkem je dohoda o vytvoření sítě pro sdílení informací, umožňující lepší boj proti pytlákům, které zajímá tygří kožešina, ale také kosti, používané v tradiční čínské medicíně. Celosvětové stavy tygrů se odhadují na tři tisíce jedinců. Státy „tygří iniciativy“ mají v plánu do roku 2022 tento počet zdvojnásobit.

Když byla v roce 2010 do zoo ve skotském Edinburghu přemístěna skupina šimpanzů z nizozemského Beekse Bergenu, umožnilo to britské psycholožce Katii Slocombeové zkoumat rozdíly v komunikaci starousedlíků a přistěhovalců. Podle jejích výzkumů šimpanzi užívají pro konkrétní jídla konkrétní zvuky. Každá skupina měla např. typický pokřik, označující jablko. Trvalo to tři roky, ale nakonec nizozemští šimpanzi přijali edinburský typ jablečného pokřiku.

Tygr indický

Oranžový trpaslík Kepler-444 je hvězda, stará více než 11 miliard roků a zhruba o pětinu menší, než je naše Slunce. Ještě výjimečnější ji činí pětice planet, která tuto hvězdu obíhá. Podle odborníků z univerzity v anglickém Birminghamu jsou to kamenné planety; menší než Venuše, ale větší než Mars. Nacházejí se tak blízko své mateřské hvězdy, že ji oběhnou za tři až devět dni. Musí být proto velmi žhavé a značně nehostinné.

Sonda Dawn se blíží k trpasličí planetě Ceres. Na oběžné dráze by se měla usadit ani ne za měsíc. Nedočkaví vědci složili ze série snímků cílového tělesa, pořízených 13. ledna, krátkou animaci. Jak se můžete dočíst na serveru Osel.cz, snímky jsou sice rozmazané, ale je na nich vidět, že jižní polokoule Cerery je pokryta krátery víc, než severní. Na té se pro změnu nacházejí světlé body, které zatím není možné blíže identifikovat. Mohlo by jít o vodní led.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 7/2015, 14. února.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio