Sonda Cassini, voda z Enceladu a kokrhel u dálnic

7. listopad 2015

Německo, Martin Luther a 500 let reformace, molekulární kyslík na kometě Čurjumov-Gerasimenko a jasný halloweenský bolid nad Polskem.

V roce 2017 uběhne 500 let od začátku náboženské reformace v Německu, která vedla k rozštěpení západních křesťanů na katolíky a protestanty. Spjatá je zejména s osobou teologa a kazatele Martina Luthera. V té souvislosti bude na 60 budov po celém Německu označeno nápisem BYL TU LUTHER. Včetně kostela ve Wittenbergu, na jehož dveře přibil svých 95 tezí. Označeny budou kostely, kde kázal, stejně jako domy, kde přespával i zámky, kam přijížděl na pozvání šlechty.

Zelené pásy podél dálnic a rychlostních silnic se osévají druhově chudou směsí s převahou trav, které mezi sebe nepustí kvetoucí rostliny. Odborníci z univerzity v Olomouci by to rádi změnili – vyséváním kokrhelu, poloparazitické rostliny, která trávy oslabuje a vytváří zázemí bylinám; třeba chrpám, šalvějím nebo jeteli. Fádní okolí dálnic by se proměnilo v kvetoucí louky a zároveň by se tak pomohlo ohroženým druhům hmyzu. Například motýlům.

Sonda Cassini, obíhající kolem Saturnu, má za sebou nebezpečný manévr u měsíce Enceladus. Ve výšce pouhých 48 kilometrů prolétla nad jeho jižním pólem oblakem par a zmrzlých částic vody, vyvrhovaných gejzíry z podpovrchového oceánu. Nabrala přitom malý vzorek o velikosti kapky. Vědci si od jeho rozboru slibují odpovědi na řadu klíčových otázek, týkajících se tajemných hlubin Enceladu. Vyhodnocení získaných dat jim potrvá několik měsíců.

Kokrhel menší

Zajímavá informace přišla ze sondy Rosetta, která doprovází kometu Čurjumov-Gerasimenko – při analýze plynů, uvolněných z tajícího jádra po jeho přiblížení k Slunci, odhalili vědci z univerzity ve švýcarském Bernu přítomnost molekulárního kyslíku. Po vodní páře, oxidu uhelnatém a uhličitém jde o čtvrtou nejhojnější složku kometární atmosféry. Podle vědců kyslík do jádra zamrzl už v době formování komety před více než čtyřmi miliardami lety.

V sobotu 31. října, pět minut po devatenácté hodině, jste možná i vy byli svědky průletu jasného meteoru, bolidu, nad severním obzorem. Zachytily ho i kamery České bolidové sítě. Astronomové spočítali, že bolid přelétl nad severozápadem Polska. Svítit začal 102 kilometry nad městem Tuchola a pohasl o 40 kilometrů níže u města Dravsko Pomorskie. Světelná dráha byla dlouhá 150 kilometrů. Těleso, jehož zánik světelný jev způsobil, patřilo k meteorickému roji Jižní Tauridy, jehož mateřským tělesem je známá Enckeova kometa.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 45/2015, 7. listopadu.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio