Sto deset let stará zpráva v láhvi a pravěká dílna na Valdštejnsku

29. srpen 2015

Divoce žijící klokani ve Francii, záplava afrických plžů na Floridě a výstavba nového ruského kosmodromu Vostočnyj.

Britská učená společnost Marine Biological Association of United Kingdom vypustila mezi lety 1904 a 1906 z přístavu Plymouth na tisíc láhví, obsahujících lístek s prosbou o zaslání informací o jejich nálezu. Údaje měly sloužit k výzkumu mořských proudů a také výskytu ryb. Společnost stále existuje a její pracovníci letos v dubnu zažili překvapení, když jedna z láhví po sto deset let dlouhém putování přistála na pláži německého ostrova Amrum v Severním moři.

V masivu Rambouillet jihozápadně od Paříže, v okolí městečka Émancé, žije divoce kolem stovky klokanů Bennettových. Jedná se o potomky několika jedinců, kteří v 70. letech uprchli z místní zoologické zahrady. Ve volné přírodě Francie se jim daří – klima je tam podobné jako v jejich rodné Tasmánii, potravy mají dost a neohrožují je žádní predátoři. Jediným nebezpečím jsou pro ně automobily. Ztráty však nemají na populaci vážnější dopad.

Na Floridě bojují s invazí obřích afrických plžů. Oblovky žravé mohou mít ulitu až 20 centimetrů dlouhou a zkonzumují na co přijdou, včetně zemědělských plodin; způsobují tak velké škody na hospodářství. Jediná oblovka přitom může za rok naklást až 1200 vajíček. Od roku 2011, kdy se tito plži na Floridě objevili, jich bylo sesbíráno a zahubeno skoro 160 tisíc. Boj s nimi stál floridské úřady už 11 milionů dolarů, ale situace se zlepšila jen málo.

Pazourek. Autor fotografie: Romanm

V Českém ráji nedaleko Turnova, konkrétně na Valdštejnsku, našli archeologové pravěkou dílnu, kde se před 7000 lety vyráběly kamenné nástroje. Jako materiál sloužil pazourek z okolí dnešního Hrádku nad Nisou a také kozákovský jaspis. Podle odborníků vznikaly dílny v okolí pravěkých stezek, kde byl pro vyrobené nástroje větší odbyt, a nejnovější objev je pro ně potvrzením, že podobná stezka vedla z Turnova i směrem na Jičínsko.

Od roku 2010 staví Rusko u městečka Uglegorsk na Dálném východě nový kosmodrom Vostočnyj – jako náhradu za Bajkonur, který se po rozpadu Sovětského svazu ocitl na území Kazachstánu. Měl být hotov už letos, ale stavba má několikaměsíční skluz. Teď navíc agentura Roskosmos informovala, že první rakety z Vostočného odstartují až v roce 2025, kdy má být dokončen vývoj nových nosných raket Angara. Se Sojuzy se už prý na Vostočném nepočítá.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 35/2015, 29. srpna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio