Tajemné podzemí

25. únor 2006

O tom, že jsou na východě Čech mnohá tajemná místa, nemůže být sporu. Někteří lidé jsou dokonce přesvědčeni, že zdejší kraj je ještě tajemnější, než se zdá. Jejich argumenty však mohou budit rozporuplné reakce.

Pražské nakladatelství Regia vydává od roku 2005 mnohadílnou encyklopedii, nazvanou Tajemné podzemí, věnovanou historickým podzemním prostorám České republiky. Jejími autory jsou dlouholetý sběratel všech myslitelných "podzemních" informací Miloš Štraub a zkušená publicistka Jitka Lenková, která má na kontě řadu knih z oblasti tajemna a nevysvětlených jevů. Zatím posledním titulem jejich společné práce je právě díl, věnovaný tajemnému podzemí východních Čech.
Stejně jako předchozích pět dílů, i tento je uspořádán abecedně, podle názvů lokalit. Zájem autorů se soustřeďuje na sklepy, štoly, krypty, bunkry, kryty, ale i na jeskyně a ukryté poklady. Autoři vypráví stručnou historii míst, nenechají si pro sebe ani pověsti, které jsou s podzemními prostorami spojené více než často. Nejvíc je však fascinují podzemní chodby - doložené, ale i zcela hypotetické. Chodby, o kterých vyprávějí pověsti nebo staří pamětníci. Chodby, které se občas prozradí náhodnými závaly nebo propady. Chodby, které dovedou odhalit psychotronici - senzibilové. A v tom tkví kámen úrazu, který encyklopedii Miloše Štrauba a Jitky Lenkové u části veřejnosti (té racionálněji zaměřené) nepostaví do dobrého světla. Je totiž plná obtížně ověřitelných informací, získaných v terénu díky virgulím či pendlům.
Východní Čechy jsou podle nich doslova protkány sítí podzemních chodeb. Tyto tajné chodby spojují města, hrady, tvrze, kláštery i svatyně. Vytvářejí křižovatky a sítě podzemních tras, dlouhých desítky nebo dokonce stovky kilometrů. Vy na ně můžete věřit nebo nevěřit, autoři encyklopedie jejich existenci každopádně neodmítají.
Nejzajímavější povídání východočeského dílu Tajemného podzemí je věnováno jižnímu úpatí Krkonoš. Právě tady se podle výzkumu jednoho ze senzibilů nachází čtyři velmi staré zaniklé osady, po nichž nezbylo víc, než skryté podzemní prostory, napojené na systém podzemních chodeb, který právě (podle dotyčného senzibila) umožnil jejich nalezení. Pod zemí se tu údajně skrývají zbytky rotund, objekty vybavené klekátky, centrálním odvodněním nebo záchody s odpadem. Autoři encyklopedie na základě informací psychotronika uvažují o tom, zda tady, na periférii české kotliny, kdysi nemohli sídlit zbožní křesťané, uprchlí před pronásledováním z antického Říma. Možná až příliš odvážná konstrukce - ale provokativní otázky k tomuto druhu literatury patří.
Encyklopedie Miloše Štrauba a Jitky Lenkové Tajemné podzemí si své čtenáře najde hlavně mezi lidmi, kteří mají rádi záhady a touží opřádat svou mysl historkami, na kterých by třeba "něco mohlo být". Důležité však je zůstat přitom nohama na zemi. Jestli se to podařilo našim dvěma autorům, to musíte posoudit sami.

Štraub, Miloš a Lenková, Jitka: Tajemné podzemí. VI. díl Východní Čechy. Praha: Regia, 2006. ISBN 80-86367-61-4

autor: frv
Spustit audio