Úspěšný start sondy ExoMars a další přesun koní Převalského do Mongolska

19. březen 2016

Nejstarší žijící lidé, jihočeští vědci u čínské řeky Jang-c’-ťiang a turistka, která našla vzácnou římskou minci.

Nejstarším mužem na světě je od letoška 112letý Izraelec Jisrael Kristal; nejstarší žijící osobou je ale žena – 116letá Newyorčanka Susannah Mushattová Jonesová, narozená v roce 1899. Rekord v dlouhověkosti drží Francouzka Jeanne Louise Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní. Na internetu můžete nicméně najít zprávy i o starších lidech. Nelze je však ověřit, protože o datu jejich narození neexistují žádné hodnověrné záznamy.

Odborníci z pražské zoologické zahrady přepraví v létě do Mongolska letecky čtyři klisny koně Převalského. Budou tak pokračovat v tradici, započaté před pěti lety. Z Česka se už do Mongolska vydalo 19 koní, z nichž dva sice uhynuli, ale ostatním se daří dobře. Na svět už přivedli 12 potomků. Divoký kůň Převalského byl ve volné přírodě vyhuben před více než 40 lety. Pražská zoo vede jeho plemennou knihu a stojí v čele aktivit, směřujících k jeho návratu do přírody. Víc se můžete dozvědět na webu projektu Návrat divokých koní.

Jihočeská univerzita bude vedle Papuy-Nové Guineje a Špicberků provozovat svou výzkumnou stanici i v Číně. Fakulta rybářství a ochrany vod ve Vodňanech na Strakonicku bude na její činnosti spolupracovat s čínskými vědci, kteří se věnují vodním ekosystémům řeky Jang-c’-ťiang. Stanice se zaměří na výzkum umělé reprodukce ryb, zachování genetických zdrojů a rozvoj nových technologií u komerčně významných i ohrožených rybích druhů.

Stádo koně Převalského z oblasti Tachin us

Izraelská turistka Laurie Rimonová našla na výletě ve východní Galileji zlatou minci z počátku 2. století. Jedná se o minci z pamětní série, kterou nechal razit císař Traianus. Mince má na líci portrét jeho předchůdce z přelomu letopočtu – císaře Augusta. Je to teprve druhá známá mince z této série; je tedy velmi vzácná. Nálezkyně ji nicméně bez nároku na nálezné předala izraelskému úřadu pro památky, který ji za to vydal děkovný certifikát. Víc si můžete přečíst na webu Israel Antiquities Authority.

14. března úspěšně odstartovala první část evropsko-ruské mise ExoMars, směřující k rudé planetě. Její součástí je sonda TGO – Trace Gas Orbiter, která bude pátrat po stopách metanu a vodní páry v atmosféře a modul Schiaparelli, který přistane na povrchu. Zkušenosti z první fáze projektu ExoMars budou využity v roce 2018, kdy se na Mars vydá průzkumné vozítko s aparaturou Pasteur pro chemickou či fyzikální analýzu a vrtacím zařízením. Cílem mise ExoMars je především hledání známek minulého nebo současného života na Marsu, výzkum chemických vlastností prostředí pod povrchem a také výzkum stopových složek v atmosféře Marsu.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 12/2016, 19. března.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio