USS Independence, svědek jaderných testů a migrující plejtvákovci

25. duben 2015

Čapí rekordmani ze západních Čech, floridské bažiny Everglades, zamořené krajtami a varany, a japonské plány přistání na Měsíci.

Tři ze sedmi velryb plejtvákovců šedých, označených vědci u břehů Ruska, přepluly Tichý oceán, aby se mohly pářit na mexických mělčinách, a pak se zase vrátily zpátky. Samice Varvara přitom urazila 22,5 tisíce kilometrů – vůbec nejdelší trasu, jakou se kdy podařilo u migrujícího savce naměřit. Podle odborníků to znamená, že v Pacifiku neexistují dvě oddělené populace plejtvákovců šedých, jak se až dosud domnívali, ale zřejmě jen jedna.

U migrujících ptáků jsou podobné výkony běžnější – i u těch našich. Plzeňští ekologové nedávno získali informaci o mláděti čápa bílého, které kroužkovali před rokem v Draženově u Domažlic. Pták byl nalezen mrtvý v západoafrické Gambii, 4777 kilometrů od svého rodiště. Západočeským rekordmanem zůstává čáp z Plané u Tachova, který byl v roce 2003 pozorován živý v Jihoafrické republice, 9323 kilometry od svého rodného hnízda.

Floridské bažiny Everglades vinou nesvědomitých chovatelů zamořily krajty tmavé, původem z jihovýchodní Asie, a severoafričtí varani nilští. V obou případech jde o velké dravce, kteří nemají v oblasti přirozené nepřátele a rychle se množí. Pro původní floridské druhy jsou vážnou hrozbou; mohly by dokonce přispět k jejich vyhubení. Úřady státu Florida proto posílily početní stavy ozbrojených strážců, kteří mají povoleno krajty a varany bez milosti střílet.

Plejtvákovec šedý (Eschrichtius robustus)

Badatelé z amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány našli při mapování lodních vraků na mořském dně u Kalifornie letadlovou loď Independence, která se plavila v Pacifiku za druhé světové války. V roce 1946 posloužila jako terč při dvou jaderných testech na atolu Bikini. Americké námořnictvo ji dále využívalo ke studiu jaderné dekontaminace. Až v roce 1951 byla odtažena a potopena na tajném místě do bezpečné hloubky 800 metrů.

Japonská vesmírná agentura JAXA plánuje, že někdy na přelomu let 2018 a 2019 vyšle automatického průzkumníka na Měsíc. Malou čtyřnohou sondu SLIM o hmotnosti 150 kilogramů by měla vynést raketa Epsilon-5. Přistát má v měsíčním kráteru Marius. Japonský kosmický program byl před časem utlumen hospodářskou stagnací země, podpora se však vrací, a tak je naděje, že se pro měsíční misi podaří najít potřebné finanční prostředky.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 17/2015, 25. dubna.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio