„Vyjídání“ světových moří a první fotografie živého šakala u nás

26. září 2015

Někteří z letošních laureátů Ig Nobel Prize, český příspěvek do Světové genové banky a středověké hračky z Uherského Brodu.

Také letos udělovali na Harvardské univerzitě ve Spojených státech cenu Ig Nobel Prize. Humornou nobelovku si vysloužil i mladý muž, který se při studiu účinků včelího jedu nechal dvěstěkrát bodnout do různých partií těla, včetně těch nejintimnějších. Velký ohlas měl také objev, že většina savců na Zemi močí vždy přibližně 21 vteřin a nebo zjištění, že naléhavost operace slepého střeva se nejlépe pozná při přejíždění zpomalovacích prahů na silnici.

Bude-li člověk pokračovat ve „vyjídání“ světových moří stejným tempem jako dnes, nebude mít za pár desítek let co lovit, varují odborníci ze Světového fondu na ochranu přírody a Londýnské zoologické společnosti. Varovná čísla se týkají třeba tuňáků a makrel, jejichž početnost ve srovnání s rokem 1970 klesla na čtvrtinu. Ještě tragičtější je případ sumýšů, jejichž populace se jen za uplynulých pět let na některých místech zmenšila až o 98 procent.

Světová genová banka na Špicberkách se rozrostla o 800 vzorků semen zemědělských plodin z České republiky. Jde o pšenici setou, jednozrnku i dvouzrnku, 15 druhů plané pšenice mnohoštětu, oves, žito, ječmen, asi 30 druhů travin, pícniny, olejniny, zeleninu i léčivé rostliny. Genová banka funguje šest let a schraňuje na 800 tisíc vzorků. Vědcům jde o zachování genetické rozmanitosti, která může být v budoucnu pro uživení rostoucí populace klíčová.

Šakal obecný (foto Artemy Voikhansky)

Na blíže neurčeném místě v Polabí se v červenci podařilo za pomoci fotopasti zaznamenat přítomnost šakala obecného. Zatím se neví, zda jde o jediné zvíře nebo o více jedinců; v každém případě by mohlo jít o základ stálejší populace. Šakali k nám prokazatelně migrují z jihu, a to minimálně od roku 2006, kdy jednoho z nich na jižní Moravě srazilo auto. Nebyl poslední. Šakal z Polabí je zato první, který byl v naší přírodě pozorován živý.

Záchranný výzkum na stavbě polyfunkčního domu v Uherském Brodě přinesl vedle řady dalších nálezů také unikátní objev souboru středověkých dětských hraček. Podle archeologů je z nich nejzajímavější realisticky provedená keramická soška osedlaného koně s jezdcem. Vedle ní se našel také soubor skleněných a hliněných kuliček, „nádobíčko“ a miniatura přeslenu. Takto jednoznačně identifikovatelné dětské hračky objevují archeologové opravdu jen zřídka.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 39/2015, 26. září.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio